Iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara (LPP) atbalstam pirmdienas pēcpusdienā savākts 1000 parakstu, informēja parakstu vākšanas iniciatori.
Paraksti savākti trīs stundu laikā. Kā norāda parakstu vākšanas iniciatori, cilvēku atsaucība uz Romas katoļu baznīcas kardināla Jāņa Pujata un Latvijas Kristīgā radio prezidenta Tālivalža Tālberga aicinājumu bijusi liela.

Parakstu vākšana iekšlietu ministra atbalstam tiks turpināta arī nākamajās dienās.

Kā ziņots, šodien Pujats un Tālbergs paziņoja, ka Vecrīgā, pie Sv.Jēkaba katedrāles, tiek sākta parakstu vākšana Jaundžeikara atbalstam.

"Esam gandarīti, ka ministrs nepakļāvās geju un lesbiešu organizāciju absurdajam aicinājumam vardarbīgi izrēķināties ar protestētājiem," atklātā vēstulē uzsver Pujats un Tālbergs. Policijai izdevās izvairīties no vardarbības, tādējādi novēršot daudz lielākas nekārtības, pilnīgi iespējams, ar cilvēku upuriem.

Pujats un Tālbergs kategoriski nosoda "huligāniskos izlēcienus, ko atļāvās atsevišķi protestētāji", un pauž cerību, ka vainīgie tiks sodīti ar visu likuma bardzību. "Vienlaikus uzskatām, ka liela daļa vainas jāuzņemas pasākuma "Rīgas praids 2006" organizatoriem un dalībniekiem, kas ignorēja iekšlietu ministra brīdinājumus," teikts vēstulē.

Viņi uzsver, ka dažādās valstīs ir dažādas tradīcijas. "Mēģinājums Amsterdamas pieredzi vienas dienas laikā pārcelt uz Rīgu ir cietis neveiksmi. Tie, kas vēlas iekarot sabiedrības cieņu un mīlestību, respektē sabiedrības vairākuma viedokli un rēķinās ar to. Homoseksuāļu rīcībā bija daudz ceļu, kā veidot attiecības ar sabiedrību. Viņi, zinot sabiedrības noskaņojumu un ignorējot iekšlietu ministra brīdinājumus, izvēlējās eskalāciju," akcentē Pujats un Tālbergs.

Tas, pēc vēstules autoru domām, apstiprina aizdomas, ka jau sākumā "Rīgas praids 2006" "bija plānots kā provokācija, lai panāktu masu nekārtības, diskreditētu Latvijas valsti starptautiskajā arēnā un brutālā kārtā uzspiestu sabiedrībai svešas vērtības".

Vēstules autori norāda, ka policistu darbība minēto pasākumu laikā jāvērtē profesionāļiem un ekspertiem. Taču fakts, ka pasākuma laikā, kurā bija pulcējušies vairāki simti cilvēku, nav neviena cietušā, apliecina, ka policija strādājusi profesionāli un iekšlietu ministra demisijai nav pamata.

Kā ziņots, lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka" savākusi vairāk nekā 660 parakstus par Jaundžeikara demisiju. Paraksti un cilvēku atbalsts iekšlietu ministra demisijai izteikts galvenokārt ar e-pasta starpniecību.

Paraksti tiks vākti līdz trešdienai - 26.jūlijam. Pēc tam tie tiks apkopoti un kopā ar vēstuli nosūtīti Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim (TP) un Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai.

"Mozaīkas" aicinājumā demisionēt norādīts, ka "iekšlietu ministrs ar saviem naida pilnajiem un neiecietīgajiem izteikumiem, nekompetenci, vadot policijas darbu, un savu neizpratni par cilvēktiesībām un pamattiesībām ir ne tikai rupji pārkāpis amata pienākumus, bet arī kaitējis Latvijas demokrātijai un kurinājis naidu pret seksuālajām minoritātēm Latvijas sabiedrībā".

Aicinājumā teikts, ka Jaundžeikara "ilgā atteikšanās ievērot likumu un aizsargāt Latvijas pilsoņu demokrātiskās tiesības ir izprovocējusi sabiedrības locekļus uz vardarbību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!