Latvija, izsakot bažas par situāciju Tuvajos Austrumos, vienlaicīgi "izprot Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību un tās mērķu īstenošanu, tajā skaitā sagūstīto karavīru atgūšanu un Izraēlas pilsoņu aizsardzību no "Hezbollah" un palestīniešu grupējumu uzbrukumiem.
Šādu situācijas vērtējumu publiskoja Latvijas Ārlietu ministrija. Ministrijas paziņojumā arī izteiktas bažas par "reģiona valstu lomu un iespējamo militāro aktivitāti konfliktā".

Ārlietu ministrijas uzskata, ka ir jāturpina rast konflikta risinājumu, izmantojot diplomātiskos līdzekļus, un jāpanāk, ka stabilitāte uz Izraēlas un Libānas robežas tiek nodrošināta ilgtermiņā.

Ārlietu ministrija pieprasa palestīniešu pusei nekavējoties, bez jebkādiem nosacījumiem atbrīvot Izraēlas teritorijā sagūstīto Aizsardzības spēku karavīru Giladu Šalitu, un aicina puses atturēties no tādu darbību veikšanas, kas ir pretrunā ar starptautiskajiem tiesībām, un novērst konflikta tālāko saasināšanos. ĀM atgādina konfliktā iesaistītajām pusēm par to atbildību pret civilpersonām, sarunas politiskā līmenī ar Palestīniešu pašpārvaldes valdības ministriem un "Hamas" vadību nav pieļaujamas līdz "Hamas" politikas maiņai.

ĀM uzsver ES, ANO, ASV un Krievija un, jo īpaši ASV iesaistīšanās nepieciešamību konfliktsituācijas risināšanā. Iesaistīto pušu darbībai jābūt savstarpēji koordinētai, norāda ministrijai, aicinot reģiona valstis iesaistīties konflikta politiskā risinājumā, un atturēties no jebkādām darbībām, kuras varētu izvērst konfliktu plašumā – reģiona mērogā.

Jau ziņots, ka divas nedēļas Izraēlas turpina uzbrukumus kaujinieku grupējumam "Hezbolah" Libānas dienvidu daļā, uzsverot, ka uzbrukumu mērķis ir atrast divus nolaupītos Izraēlas karavīrus. Sadursmēs gāja bojā jau aptuveni 370 Libānas iedzīvotāji, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!