Aivara Lemberga krimināllietas ietvaros, veicot kratīšanu AS "Ventspils nafta" (VN) birojā Rīgā, satikuši Tautas partijas bijušo priekšsēdētāju Andri Šķēli. Savukārt Ventspilī atrasta prāva naudas summa, piektdien ziņo laikraksts "Diena".
Atsaucoties uz neoficiālu informāciju, laikraksts ziņo, ka kratīšanas dienā VN Rīgas birojā bijis arī Lembergs. Lai gan Šķēle nenoliedz, ka pēdējo mēnešu laikā VN biroju ir apmeklējis, konkrētus laikus ekspremjers nevarēja nosaukt. Viņš "Dienai" nav arī izpaudis, kad pēdējo reizi ticies ar Ventspils mēru. Savukārt Lemberga pārstāve Kristīne Dublinska laikrakstam pavēstīja, ka par Šķēles atrašanos VN birojā jājautā viņam pašam, jo Lembergs "ar spiegošanu nenodarbojas".

Arī tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji neizpauž, vai kratīšanā sastapts Šķēle.

Savukārt Ventspilī, kādā no kratīšanām skaidrā naudā atrasti un izņemti ap 200 000 latu.

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" stāstīja, ka kratīšanā izņemti tādi materiāli, kuri devuši pamatu pārbaudei par to, vai nav notikuši personu datu aizsardzības likuma, kā arī citu likumu pārkāpumi.

Maizītis informēja, ka saistībā ar Lembergu atrasti dokumenti, kas liecina, ka, iespējams, notikuši šādi pārkāpumi - izņemti dokumenti, kas satur informāciju par vairāku personu, arī par procesa virzītāja, personisko dzīvi. Saistībā ar šo ģenerālprokurors noteicis atsevišķu pārbaudi, kuru veic Ģenerālprokuratūras prokurori.

Ģenerālprokuratūra 20.jūlijā Lembergam uzrādīja apsūdzību par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu un amatpersonas ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Ģenerālprokuratūra pret Lembergu sāka kriminālvajāšanu par kukuļņemšanu vairākkārt sevišķi lielā apjomā, kas izdarīta laikā no 1993. līdz 1995.gadam. Lembergs kā kukuli esot pieņēmis Šveicē reģistrētās kompānijas "Multinord AG" akcijas un uz to pamata viņam izmaksātos naudas līdzekļus - 453 000 latu. Ventspils mērs apsūdzēts arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu. Kopš 1994.gada Lembergs esot bijis "Kālija parka" slēpts akcionārs.

Lembergs uzskata, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības ir nepamatotas, turklāt izmeklētāju rīcībā viņš saskata politiskus motīvus.

Lembergam sākotnēji noteikta miljona latu drošības nauda. Viņš lēmumu pārsūdzēja, un drošības nauda samazināta līdz 891 284 latiem.

Tomēr arī pēc summas samazināšanas Lembergs to uzskatīja par "neadekvāti augstu" un pārsūdzēja. Rīgas Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesnesis Māris Vīgants piektdien skatīs Lemberga sūdzību par Ģenerālprokuratūras piemēroto drošības naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!