Ekonomikas policijas pārbaudes SIA "iLink", kas uztur vairumu Ventspils tranzīta uzņēmumu informācijas sistēmas, bloķē Ventspils tranzītu, portālu "Delfi" informēja SIA "iLink" projektu vadītājs Juris Perunovs.
Trešdien Rīgas ekonomiskā policija un "Business Software Alliance" (BSA) darbinieki veica kompānijas SIA "iLink" legālā programmatiskā nodrošinājuma ārpusplāna pārbaudi. Peturovs norāda, ka SIA "iLink" ir kompānija, kas uztur vairums Ventspils tranzīta uzņēmumu informācijas sistēmas. To starpā arī A/s "Kālija parks", A/s "Ventspils tirdzniecības osta", "Ventspils graudu termināls", "Baltijas ogļu termināls", "Ostas flote" un citas.

"Policijas darbības rezultātā uz šodienu praktiski ir paralizēts tranzītbizness Ventspilī un ir izveidojusies ekoloģiski bīstama situācija," apgalvo SIA "iLink" pārstāvis.

Peturovs skaidro, ka, lai gan policija neatrada kompānijas serveros nelegālu programmnodrošinājumu, tomēr speciālisti identificēja dažu populāru Latvijas un aizrobežu dziedātāju ierakstu kopijas, kā arī melodijas mobilajiem telefoniem. "Tā kā uz vietas noskaidrot, vai šo mūzikas ierakstu glabāšana ir likumīga, nebija iespējams, Latvijas tiesībsargājošo orgānu pārstāvji pieprasīja, lai kompānijas SIA "iLink" darba serveri tika nodoti viņiem," skaidro firmas pārstāvis. Viņš piebilst, ka serveru slēgšana nozīmē to, ka apstāsies viss tranzītkravu apstrādes process, ar ko nodarbojās augstākminētās stividorkompānijas.

Pārbaudes laikā tiesībsargi brīdinājuši, ka ierosinās krimināllietas pret kompānijas vadību un atņems visu kompānijas datortehniku, kā arī izteica tiešus draudus fiziski izrēķināties ar kompānijas vadību. Firmas pārstāvis apgalvo, ka draudi izteikti arī kompānijas vadītājam Aleksejam Grabaram, kurš no Ventspils policijas pārvaldes atbrīvots pēc trim stundām.

Naktī uz ceturtdienu SIA "iLink" birojā bez darbinieku un amatpersonu klātbūtnes notika kratīšana un datortehnikas atsavināšana. Tika paņemti septiņi datori, pazuda ari darbinieku personīgās mantas, uzsver Peturovs.

Policijas darbību rezultātā kompānijas un Ventspils ostas terminālu darbība ir pārtraukta. "Pēc sākotnējiem provizoriskiem aprēķiniem ostas stividoru kompāniju viena dīkstāves diena nesis Latvijas ekonomikai zaudējums vismaz 300 tūkstošu. ASV dolāru (aptuveni 165 tūkstoši latu) apmērā," rēķina firmas pārstāvis.

Kompānija SIA "iLink" ir pārliecināta, ka īstenotā pārbaude nav nejauša, jo pārbaudītāji ieradās kompānijā nevis vieni, bet kopā ar skandalozi pazīstamo biznesmeni Edgaru Jansonu, kas ir galvenais Ventspils tranzīta karu iniciators.

"Pēc Edgara Jansona iniciatīvas konfliktā starp tranzītuzņēmumiem ir iesaistīti arī tiesībsargājošie orgāni un šobrīd kravu uzskaites un apstrādes darbs Ventspils ostā ir paralizēts," uzskata SIA "iLink" pārstāvis. Perunovs norāda, ka atbildība par izveidojušos situāciju pilnā mērā ir jāuzņemas "LSF Holdings" prezidentam Edgaram Jansonam.

Veicot pārbaudi SIA "iLink" atklāts, ka septiņām no pārbaudītajām programmām nebija legalitāti apliecinošu dokumentu, kā arī konstatēts, ka visās datorsistēmās tiek uzglabāti un nelikumīgi reproducēti filmu un mūzikas ieraksti, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas (VP) Preses un sabiedrisko attiecību birojā.

VP pārstāve Sintija Kājiņa norāda, ka pārbaude veikts pamatojoties uz saņemto informāciju, ka kāds uzņēmums, iespējams, lieto nelikumīgas datorprogrammas, pamatojoties uz Administratīvo pārkāpumu kodeksu veica pārbaudi par datorprogrammu lietošanas legalitāti. Apskates laikā pārbaudīts vai informācijas sistēmā netiek uzglabāti nelegāli filmu un mūzikas ieraksti.

Policijas darbinieki kopumā pārbaudīja piecpadsmit datorsistēmas, kurās instalētas sešdesmit sešas komerciāla statusa datorprogrammas.

Minētā pārbaude notika klātesot uzņēmuma darbiniekiem un uzņēmuma valdes loceklim, uzsver policijas pārstāve.

Pārbaudes laikā policija konstatēja, ka uzņēmuma darbinieki cenšas dzēst instalētās datorprogrammas.

Kājiņa norāda, ka uzņēmuma valdes loceklis atteicās izdot policijai pieprasītās datorsistēmas, tāpēc viņš nogādāts Ventspils pilsētas un rajona policijas pārvaldes dežūrdaļā personas datu pārbaudei un administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanai pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka likumīgajām prasībām.

Uzsākto pārbaudi policijas darbinieki bija spiesti pārtraukt, jo uzņēmuma valdes loceklis pulksten 17 paziņoja, ka darba diena ir beigusies un atteicās ļaut policijai turpināt darbu.

Par minēto faktu nekavējoties tika uzsākts kriminālprocess un pieņemts lēmums par kratīšanas izdarīšanu, skaidro policijas pārstāve.

Saistībā ar to, ka uzņēmuma valdes loceklis arī pēc kriminālprocesa uzsākšanas atteicās izdot augstākminēto datortehniku, kā arī atteicās piedalīties kratīšanā vai nozīmēt citu uzņēmuma pārstāvi, tika uzsākta kratīšana likumā noteiktajā kārtībā, pieaicināto personu klātbūtnē.

Šobrīd kratīšana uzņēmumā pabeigta, izņemta visa augstākminētā datortehnika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!