Trešdien likumsargi pie Lielbritānijas vēstniecības Rīgā aizturēja lāča kostīmā ģērbušos jaunieti un vēl vienu vides aizstāvi, kuri miermīlīgā akcijā protestēja pret Kanādas melno lāču ādu izmantošanu britu karaliskās gvardes cepurēm.
Protesta akciju rīkoja dzīvnieku tiesību aizstāvības organizācija PETA ("People for the Ethical Treatment of Animals"), kas līdzīgas aktivitātes īstenoja Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vizītes laikā Lietuvā.

Protesta akcijā Rīgā piedalījās četri jaunieši. Lāča kostīmā ģērbies jaunietis stāvēja ar izkārtni "Save my skin!" (Paglāb manu ādu!"), bet pārējie garāmgājējiem dalīja informatīvus bukletus par lāčādas izmantošanu.

Jaunieši uzsvēra, ka nosoda nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem un tradīcijas nav attaisnojums nežēlībai.

Tiklīdz jaunieši nostājās pretī Lielbritānijas vēstniecībai, ieradās policijas darbinieki, kuri pieprasīja paskaidrojumus, vai pikets ir saskaņots. Tā kā jaunieši akciju nebija saskaņojuši, policisti divus no četriem protestētājiem nogādāja policijas automašīnā un vēlāk aizveda uz iecirkni.

Rīgas Galvenās policijas pārvaldes vecākais inspektors Aigars Bērziņš skaidroja, ka jauniešiem draud administratīvais sods, jo viņi esot pārkāpuši likumu "Par sapulcēm, gājieniem un un piketiem". Aizturēta 1986.gadā dzimusi jauniete un 1983.gadā dzimis jaunietis. Policijas iecirknī no viņiem pieprasīti paskaidrojumi.

Iepriekš Rīgas domē skaidroja, ka neviena protesta akcija saistībā ar Lielbritānijas karalienes vizīti Latvijā nav pieteikta. Pašvaldībā nav jāpiesaka piketi, kuri netiek organizēti vai publiski izsludināti. Tomēr iepriekš izziņotiem pasākumiem nepieciešams pašvaldības saskaņojums, informēja pašvaldībā.

Otrdien Lietuvā Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vizītes laikā policija aizturēja divas dzīvnieku tiesību aizstāves, kas piedalījās protesta akcijā pie Lielbritānijas vēstniecības Viļņā un aicināja karalieni un Lielbritānijas Aizsardzības ministriju atteikties no tradīcijas šūt britu karaliskās gvardes locekļu cepures no Kanādas melnā lāča ādas.

Tika aizturēta PETA aktīviste un iniciatīvas grupas "Cieni dzīvnieku tiesības!" dalībniece, kas ir viena no piketa iniciatorēm.

PETA iepriekš norādīja, ka šāda protesta akcija paredzēta arī Igaunijā, kur karaliene dosies tālāk.

Pasaules dabas aizsardzības organizāciju eksperti apgalvo, ka katras britu karaliskās gvardes locekļu cepures uzšūšana prasa vismaz viena lāča dzīvību.

Melnais lācis iekļauts CITES (starptautiskajā konvencijā par tirdzniecību ar apdraudēto sugu dzīvniekiem un augiem), ko parakstījusi arī Apvienotā Karaliste.

"Dažkārt medībās lāči tiek ievainoti vairākkārt, pirms mirst, dažkārt ievainotie lāči izbēg medniekiem un noasiņo. Ja tiek nogalināta lāču māte, lācēni paliek vieni un ir lemti bada nāvei," teikts PETA paziņojumā.

Aicinājumu izmantot gvardu cepurēm mākslīgo kažokādu izteikuši aptuveni 200 britu parlamenta locekļu, un protesta akcijas rīkotāji ar savu akciju atbalsta prasību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!