Kultūras ministrija (KM) uzskata, ka festivālam "Pārsteidzošā Latvija" Francijā sarūpētajiem "runājošajiem akmeņiem" vajadzētu kalpojot par tūrisma atrakciju kādā Latvijas novadā, taču patlaban arhitektonikas un citu tehnisko izpildītāju prasītā samaksa par "runājošo akmeņu" adaptāciju latviskai videi esot nesamērīgi dārga - vairāk nekā 100 000 latu, informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Zvirbule.
Tādēļ deviņi "runājošie akmeņi" un kiosks tiek glabāti noliktavā Rīgā, Katlakalna ielā 11c, kas valsts budžetam izmaksā 150 latus mēnesī, apstiprināja Zvirbule. KM līdz nākamajai tūrisma sezonai centīšoties rast tehnisko izmaksu samazināšanas iespējas un, iespējams, izsludināšot konkursu ieinteresētajām pašvaldībām.

Ministru kabinetā iesniegtā informācija liecina, ka Francijā parādītajam projektam "Māja", kurā ietilpa arī deviņi "runājošie akmeņi", 2004.gadā no valsts budžeta tika atvēlēti 485 000 latu, tagad projekta tehniskā aprīkojuma un elementu kopējā vērtība tiek lēsta vien 109 332 latu apmērā. Lai "runājošos akmeņus" atkal varētu demonstrēt kādā pasākumā, tehnikas atjaunošanai nepieciešami vēl 6853 lati.

Pēc Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) veiktajiem aprēķiniem, turpmākās projekta "Māja" provizoriskās realizācijas izmaksas desmit dienām būtu 80 060 lati. Par projekta gaitā izgatavoto videofilmu tulkošanu ir nepieciešama papildu vienošanās ar videofilmu izgatavotājiem.

Ekonomikas ministrija ir ierosinājusi Ministru kabinetam lemt par projekta "Māja" īstenošanai nepieciešamā tehniskā aprīkojuma par kopējo summu 109 332 lati nodošanu Kultūras ministrijai bez atlīdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!