Ministru kabineta komiteja konceptuāli atbalstīja grozījumus Tabakas likumā, kuri paredz no 2008.gada aizliegt smēķēšanu uz ielām, parkos, skvēros, peldvietās un citās publiskās teritorijās.
Līdz valdības sēdei atbildīgajām institūcijām jāizlemj kā izstrādātie grozījumi tiks realizēti un kā smēķēšanas aizliegumi tiks kontrolēti, lai izvairītos no radikāliem ierobežojumiem.

Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi Tabakas aprites likumā nosaka - līdzīgi kā vairākās citās pasaules valstīs, no 2008.gada 1.jūlija smēķēt būs aizliegts arī kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās, tajā skaitā arī āra kafejnīcās.

Lai ierobežotu smēķēšanu no 2008.gada 1.jūlija smēķēt nedrīkstēs visās izglītības iestādēs. Ārstniecības, sociālo iestāžu un rehabilitācijas institūciju pacientiem un iemītniekiem būs atļauts smēķēt īpaši ierādītā vietā, ja šāda norma būs paredzēta attiecīgās iestādes iekšējās kārtības noteikumos.

Smēķēt aizliegts arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju gaiteņos un citās koplietošanas telpās, nedrīkstēs smēķēt darbavietās darba un koplietošanas telpās, paredz likumprojekts. Pilnīgs smēķēšanas aizliegums būs arī publiskajās ēkās, būvēs un telpās, tas ir, kinoteātros, koncertu zālēs, sporta zālēs, citās sporta ēkās un būvēs, pasta un citu iestāžu zālēs, diskotēkās, deju zālēs un citur.

Likumprojekts paredz papildināt esošos brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem attēliem un citām ilustrācijām. Krāsaini brīdinājuma attēli uz cigarešu paciņām ļautu samazināt smēķējošo cilvēku īpatsvaru.

Visas ilustrācijas un attēli tiks izveidoti saskaņā ar Eiropas Komisijas direktīvās noteiktajām prasībām.

Brīdinošās ilustrācijas uz cigarešu paciņām varētu parādīties 2009.gadā.

Līdz valdības sēdei atbildīgajām institūcijām jāizlemj kā izstrādātie grozījumi tiks realizēti un kā smēķēšanas aizliegumi tiks kontrolēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!