Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga varētu kļūt par jaunā ANO ģenerālsekretāra Bana Ki Mūna vietnieci, pirmdien, atsaucoties uz vairāku Kanādas laikrakstu ziņoto, raksta laikraksts "Telegraf".
Kanādas laikrakstos minēts, ka Vīķe-Freiberga ieņems amatu ANO vadībā.

Šogad Ki Mūns kļuvis par ANO vadītāju un viņam jānosaka ne tikai jaunā organizācijas politika, bet arī jāizveido sava komanda. Kā raksta Kanādas laikraksti, no Ki Mūna gaida ne tikai vietnieku, bet "vietnieku svārkos" - šis amats jāieņem sievietei.

Galvenā pretendente ANO ģenerālsekretāra vietnieka amatam esot Vīķe-Freiberga, kuras pilnvaras Latvijas Valsts prezidenta amatā beidzas šogad vasarā.

Vīķes-Freibergas galvenā konkurente ANO ģenerālsekretāra vietnieka amatam esot ANO Iedzīvotāju fonda vadītāja Toraja Ahmeda Obaida, kas kļuva par pirmo sievieti no Saūda Arābijas, kura ieņem augstu amatu ANO. Arābu pasaules pārstāves iecelšana tik augstā amatā ļautu uzlabot sieviešu stāvokli Tuvajos Austrumos. Taču, kā raksta Kanādas masu mediji, Vīķe-Freiberga esot "ērtāks" kandidāts rietumu pasaulei.

Valsts prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga "Telegraf" norādījusi, ka Vīķe-Freiberga nedomā pamest Latvijas prezidenta amatu pirms pilnvaru termiņa beigām un pretendēt uz amatiem ANO. Kanādas masu mediju informāciju Rozenberga novērtējusi kā kārtējās baumas.

Pērn oktobrī ANO Ģenerālā asambleja vienbalsīgi apstiprināja Drošības padomes izvirzīto kandidātu ANO ģenerālsekretāra amatam, Dienvidkorejas ārlietu ministru Banu Ki Mūnu.

ANO Ģenerālā asambleja Ki Mūnu apstiprināja ar ovācijām un bez balsojuma, balstoties uz visu 192 valstu sūtņu pausto atbalstu.

Līdz ar to 62 gadus vecais diplomāts 2007.gada 1.janvārī kļuvis par 8.ANO ģenerālsekretāru, stājoties Kofi Annana vietā.

Ki Mūns būs pirmais Āzijas pārstāvis ANO ģenerālsekretāra amatā kopš birmieša U Tanta, kurš ANO vadīja no 1961. līdz 1971.gadam.

ANO ģenerālsekretāra amatu kandidēja arī Vīķe-Freiberga, taču neoficiālajos balsojumos viņa neguva pārliecinošu atbalstu Drošības padomē, kā arī guva noraidījumu no divām padomes pastāvīgajām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!