Neskatoties uz valdības pieņemto inflācijas apkarošanas plānu un apņemšanos nepaaugstināt sabiedriskajā sektorā strādājošo algas, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) cer panākt, ka skolotājiem algas palielinās par tikpat daudz procentiem, cik deputātiem un ministriem.
LIZDA priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča portālam "Delfi" sacīja, ka pedagogus neapmierina 2005.gadā pieņemtais skolotāju algu paaugstināšanas plāns, un LIZDA vēlas panākt, lai algu pieaugums būtu atbilstošs vidējam sabiedriskajā sektorā strādājošo algu pieaugumam – par 23%, nevis 10% kā līdz šim plānots.

LIZDA vēlas, lai arī šogad septembrī skolotāju algas palielinātos par 50 latiem, tāpat kā tas bijis pērn rudenī.

"Viena valsts, viens likums. Ja attiecīgi pieņēmumi par vidējo sabiedriskajā sektorā strādājošo algu pieaugumu tiek attiecināti uz vieniem, tad nebūtu pamats to neattiecināt pret citiem," sacīja Harbaceviča.

Savukārt Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības vadītājs Agris Sūna portālam "Delfi" sacīja, ka policisti būtu apmierināti ar algu pieaugumu, ko iepriekš viņiem solīja valdība. Tomēr, pēc Sūnas teiktā, šie solījumi pagaidām tiekot pildīti tikai daļēji, - ja amatalgas likme noteikta no 300 līdz 450 latiem, tad budžetā paredzēts finansējums tikai 300 latu algai. Policisti vēlētos, lai tiktu sasniegta vismaz vidējais likmes līmenis, skaidroja Sūna.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien apstiprināja inflācijas ierobežošanas plānu, kas paredz nepalielināt sabiedriskajā sektorā strādājošo algas un strādājošo skaitu, apņemoties pildīt tikai iepriekš noslēgtās vienošanās par algu palielināšanu.

Tā kā premjera, ministru un Saeimas deputātu algas ir piesaistītas sabiedriskajā sektorā strādājošo algai, tad līdz ar datiem par tās palielināšanos pagājušā gadā, pieaugs arī deputātu un ministru algas. Deputātu algas pieaugs līdz 1123 latiem mēnesī, premjera atalgojums pēc pārrēķina būs 3124 lati, bet ministri saņems 2808 latus.

Mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī pērn, salīdzinot ar 2005.gadu, pieaugusi par 23%, kas ir vislielākais pieaugums pēdējo desmit gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!