Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatējis, ka veikalu "Būvniecības ABC" reklāmas materiālos pausta diskriminācija pret cilvēku viņa rases, ādas krāsas, nacionālās vai sociālās izcelšanās dēļ, kas ir pretrunā ar Reklāmas likumu. Par šo pārkāpumu reklāmas devējam piespriests naudas sods 5000 latu apmērā, informēja PTAC.
Administratīvās lieta tika uzsākta 19. martā, pēc reklāmas materiāla parādīšanās presē, kā arī vides reklāmas izkārtnēs. Reklāmas vizuālajā materiālā attēlots melnīgsnējs vīrietis, kurš gramatiski nepareizā latviešu valodā saka frāzi "Mans gribēt remontēt Tav's māja!", tāpat arī kopējais reklāmas teksta un attēla salikums rada negatīvu iespaidu par citas tautības, ādas krāsas viesstrādniekiem, kas varētu nemācēt valodu vai kādā citā veidā būt neprofesionāli pakalpojumu sniedzēji.

Tāpat PTAC uzskata, ka izdarītais pārkāpums ir smags, jo skar demokrātiskai sabiedrībai svarīgas un fundamentālas vērtības. Turklāt, reklāma veicinātu pēdējā laikā aizvien pieaugošo sabiedrības homofobijas un rasisma līmeni, par ko liecina gan fizisku uzbrukumu incidenti, gan garīgu aizskārumu gadījumi citas ādas krāsas, rases cilvēkiem. Jāpiebilst, ka, kurš apstiprināja Tas ir pirmais šāda veida precedents, kad par reklāmas ētisku normu pārkāpumu Reklāmas likuma kontekstā tiek piespriests šāda apjoma sods.

PTAC lēmums ir pārsūdzams Administratīvajā rajona tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!