Vīriešiem, kuri komunistiskā un nacistiskā režīma apstākļos tika represēti viņu homoseksualitātes dēļ būtu jāpiešķir politiski represētās personas statuss arī likumā paredzētie atvieglojumi un kompensācijas.
Šādu viedokli sestdien "Latvijas ceļa" (LC) rīkotajā konferencē "Pilsonība un vēlēšanu tiesības. Sarkanās līnijas iecietībā" pauda Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes locekle Evita Goša.

Gan vācu okupācijas laikā gan padomju gados divu vīriešu dzimumattiecības bija krimināli sodāms noziegums.

Goša rosināja veikt arī vairākas citas izmaiņas likumos, lai nodrošinātu homoseksuālistu un biseksuāļu tiesības.

Pēc Gošas domām, Krimināllikumā un Latvijas administratīvajā likumā ir jānosaka sodi par diskriminācijas aizlieguma, tai skaitā homoseksuāļu diskriminācijas, pārkāpšanu. Viņa norādīja, ka ir jāsoda arī par "naida runām".

"Mozaīkas" pārstāvji vēlas panākt viendzimuma partnerattiecību nostiprināšanu likumos, jo, viņuprāt, ar testamentu vien nevar nodrošināt mantošanas tiesības.

Goša uzsvēra, ka bez partnerattiecību likumiskas nostiprināšanas geju un lesbiešu pāri netiek atzīti par radiniekiem, viņiem jāizdomā pazemojoši iemesli, lai uzturēšanās atļaujas Latvijā varētu saņemt viņu partneri, no valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, lai viņi varētu adoptēt partnera bērnus, saņemt pensiju apgādnieka zaudēšanas gadījumā un apmeklēt savus partnerus, kuri nokļūst cietumā.

Goša arī norādīja, ka likumā nostiprināt partnerattiecības ir arī valsts interesēs, jo patlaban amatpersonu interešu konflikta likums neliedz vienam dzimumattiecību partnerim darboties iepirkuma komisijā, bet otram - piedalīties valsts vai pašvaldību iepirkuma konkursā.

Gan Goša, gan "Mozaīkas" valdes locekle Linda Freimane uzsvēra, ka par iecietīgas sabiedrības attieksmes veidošanu pret seksuālajām minoritātēm pirmām kārtām ir atbildīgi politiķi, kuri patlaban nevis veidojot iecietības atmosfēru, bet gan izdabājot sava elektorāta, pārsvarā negatīvajai nostājai.

LC priekšsēdētāja vietniece Inga Piterniece informēja konferences dalībniekus, ka ir veikta LC biedru aptauja par viņu attieksmi pret seksuālajām minoritātēm. Lielajās pilsētās esot vērojama lielāka tolerance, bet jo dziļāk laukos - jo lielāks konservatīvisms un agresija.

Kopumā LC biedriem viendzimuma attiecības esot pieņemamas, ja tās netiek publiski reklamētas. Laulības starp viendzimuma personām LC biedru vairākumam nav pieņemamas un viņi arī kategoriski iebilst pret viendzimuma pāru tiesībām adoptēt bērnus.

LC valdes loceklis Eduards Ikvilds atgādināja, ka cilvēktiesības, tostarp vārda un pulcēšanās brīvība, pirmām kārtām attiecas uz indivīdiem, ne apvienībām. "Mozaīka", pēc viņa domām, cenšas sevi manifestēt un kļūt par vienu no sabiedrības kopienām, kas sabiedrības vairākumam ir nepieņemami.

Turklāt, pēc Ikvilda vārdiem, "Mozaīka" "ar neiecietību mēģina cīnīties par iecietību". Tāpat, pēc viņa domām, "Mozaīkas" rīcība ir provokatīva un tikai stiprina tās pretinieku pozīcijas.

Vairāki konferences dalībnieki jautāja "Mozaīkas" pārstāvjiem, cik geju un lesbiešu ir Latvijā. Konkrētu skaitli neviens nevarēja nosaukt, tikai norādīja, ka citās valstīs veiktie pētījumi liecinot, ka homoseksuāli orientēti esot 7-10% cilvēku. Pašā "Mozaīkā", kurā ir apvienojušies ne tikai geji, lesbietes un bisekusāļi, bet arī viņu draugi esot jau vismaz 100 biedru.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!