Latvijas iedzīvotājiem būtu jāiesaistās Lietuvas nevalstisko organizāciju rīkotajā solidaritātes akcijā - jaunā Baltijas ceļā, tā paužot atbalstu Igaunijas iedzīvotājiem, uzskata aptaujātie politologi.
Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš uzsvēra, ka diena, kad parlamentā netika pieņemta deklarācija Igaunijas atbalstam, bijusi "melnākā diena neatkarīgās Latvijas vēsturē".

Viņš pauda uzskatu, ka Latvijas iedzīvotājiem būtu jāpauž savs atbalsts un solidaritāte Igaunijai. Eksperta skatījumā, tādi notikumi, kādi notika kaimiņvalstī, būtu varējuši notikt arī Latvijā, un tikai laimīgas nejaušības dēļ tie mūsu valstij gājuši secen. Līdzīgā situācijā Latvijas iedzīvotāji, visticamāk, negribētu, lai igauņi ieņem tādu pozīciju kā šobrīd Latvija.

Lejiņš akcentēja, ka politiķi šajā situācijā parādījuši, ka Latvija attiecībās ar Krieviju "trīc un dreb", jo bažījas par robežlīguma jautājumu un par ekonomiskajām interesēm.

Gadījumā, ja Latvijā tiktu rīkoti solidaritātes pasākumi, tajos iesaistītos daudzi jo daudzi cilvēki, uzskata Lejiņš.

Līdzīgu viedokli pauda arī politologs Ivars Ījabs, sakot, ka paredzamais pasākums ir nepieciešams solidaritātes solis attiecībā uz atbalstu Igaunijai.

Viņš sacīja, ka tagadējā Latvijas nostāja liecina, ka politiskajai elitei materiālās intereses joprojām ir svarīgākas par ilgtermiņa politiskajām interesēm, solidaritāti un ilgtermiņa politisko redzējumu un Baltijas valstu kopējo vēsturi.

Lietuvas interneta mēdiji vēsta, ka vairāku nevalstisko un studentu organizāciju atbalsta akcija Igaunijai plānota otrdien, 8.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!