Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) uzskata, ka Uzvaras parka piemineklis daļai Latvijas iedzīvotāju saistās ar valsts okupācijas periodu, tomēr patlaban nebūtu atbalstāma pieminekļa pārvietošana līdzīgi kā Igaunija rīkojās ar Bronzas kareivi.

Birks otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja, ka, ņemot vērā Igaunijas pieredzi, šobrīd Uzvaras parka pieminekļa pārvietošana vai citas līdzīgas aktivitātes "būtu ļoti vieglprātīgs risinājums un kaitējums Latvijai".

"Tas var būt apdraudējums valstij," sacīja Birks, norādot, ka par šo jautājumu nepieciešamas plašas debates.

Lai gan "tēvzemieši" jau iepriekš pauduši viedokli, ka būtu nepieciešams pārskatīt pieminekļa atrašanās nepieciešamību šajā vietā, partija neesot "padevusies" saistībā ar Igaunijas notikumiem. "Tā ir valstiska pieeja," uzsvēra Birks.

Jau vēstīts, ka aprīļa beigās Tallinā izcēlās plaši nemieri, kuros piedalījās tūkstošiem Igaunijas krievvalodīgo iedzīvotāju, kas protestēja pret kritušo padomu karavīru pieminekļa jeb Bronzas kareivja pārvietošanu. Grautiņu laikā vairāk nekā 700 iedzīvotāju tika aizturēti, viens Krievijas pilsonis gāja bojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!