Latvijā valsts institūcijās, pašvaldībās, privātajos uzņēmumos, skolās, slimnīcās un citās iestādēs patlaban trūkst aptuveni 8000 informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistu, atzina īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele (ZZS).
Aptuveni šādu trūkstošo speciālistu skaitu uzrādīja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) pirms pāris gadiem veiktais pētījums, un patlaban šis rādītājs būtiski nav mainījies, atzina Gudele.

Pēc ministres teiktā, izglītības stimulācijas jomā viss ir izdarīts, katru gadu tiek palielināts valsts atbalsts bezmaksas studijām IT jomā. Ja līdz šim Latvijā gatavoja 1300 bakalaura programmas beidzējus gadā, tad līdz 2009.gadam šis rādītājs būs 1700, taču tas nav pietiekami, jo pieprasījums pēc IT speciālistiem augs, sacīja Gudele.

Viņa atzina, ka, protams, ir domāts par darbaspēka importu. "Latvijā tā nav problēma, jo tādās kaimiņvalstīs kā Baltkrievija, Moldova un Krievija ir daudz IT speciālistu, ka labprāt brauktu uz Latviju, jo algu līmenis pie mums jau sāk sasniegt Eiropas vidējo līmeni," atzina ministre.

Taču Gudele norādīja, ka ir vēl cits risinājums. Viņa piedāvā uzņēmējiem izvietot savas filiāles un meitasuzņēmumus minētajās valstīs, kas strādātu Latvijas projektu labā.

Ministre atzina, ka Latvijā ir daudz IT speciālistu, taču problēma ir tā, ka daudzi no viņiem strādā ar produkciju, kas tiek eksportēta. "Lai arī tas ir labi, tajā pašā laikā nepieciešams veidot produktu, lai palielinātu ražošanas pievienoto vērtību," sacīja Gudele.

Pēc viņas teiktā, nākamnedēļ notiks tikšanās ar Moldovas pārstāvjiem, lai runātu, kādā veidā var veicināt Latvijas uzņēmumu ekspansiju Moldovā, lai Moldovas darbaspēkam nodrošinātu darba vietas Moldovā, bet Latvijā tiktu mazināts speciālistu trūkums industrijā. "Šajā nozarē mums darbaspēks nav fiziski jāimportē, to ir iespējams kontrolēt arī no šejienes," atzina ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!