Elektronisko sakaru nodrošinātājs "UniNet" slēdzis pieeju failu apmaiņas programmas "dc++" hubam, kas ļāva tā klientiem apmanīties ar mūzikas failiem, aģentūru LETA informēja "Latvijas Skaņu ierakstu producentu, izdevēju un izplatītāju apvienībā" (LaMPA).
Šādu lēmumu "UniNet" pieņēmis, ņemot vērā LaMPA aicinājumu.

Mērķis ir ierobežot autortiesību un blakustiesību aizsargātu objektu nelikumīgu izplatīšanu internetā.

LaMPA savā paziņojumā vēršas pie elektronisko sakaru nodrošinātājiem, lai tie labprātīgi slēdz pieeju failu apmaiņas programmām, jo saskaņā ar Autortiesību likumu LaMPA savu biedru vārdā ir tiesīga prasīt, lai pārtrauktu izmantotāju iespējas izdarīt šādus pārkāpumus.

Ja starpnieks neveic attiecīgus pasākumus, LaMPA ir tiesības vērsties pret starpnieku.

Latvijas likumi paredz sodus par autortiesību un blakustiesību pārkāpumiem, arī internetā. Pēdējā laikā Latvijas tiesībaizsardzības iestādes un nevalstiskās organizācijas šim jautājumam pievērsušas pastiprinātu uzmanību.

Aģentūrai LETA šodien neizdevās sazināties ne ar "UniNet", ne ar LaMPA pārstāvjiem.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, vēl 2004.gadā Latvijas Atvērtā koda asociācija, kritizējot normatīvos aktus autortiesību aizsardzības jomā, aicināja likvidēt iespējas nelegāli lietot autortiesību objektus. Kā piemērus asociācija minēja publisko failu apmaiņas resursu kontroli - P2P ("peer to peer") programmas, nelegālo kompaktdisku apkarošanu tirdziņos u.c.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas pārvalde (EPP) atzīst, ka pamatā vislielāko kaitējumu rada tie interneta resursi, kuri ir brīvi pieejami jebkuram sabiedrības pārstāvim ar datora un interneta pieslēguma palīdzību.

2006.gada janvārī publiskotajā ziņojumā EPP norādīja, ka pieejamākais nelegāli iegūstamā intelektuālā īpašuma avots interneta vidē ir FTP serveri. To lietošanai nav vajadzīga speciāla programmatūra un zināšanas.

Nākamie ir "peer to peer" tīkli, piemēram, "dc++", "bit torent" "kaZaA", "bearshare", "Vinmx", "edonkey2000" un "emule", kuru lietošanai nepieciešamas priekšzināšanas, atbilstoša datortehnika, interneta pieslēguma ātrums un brīvais laiks, kas pagaidām šādu tīklu lietotāju skaitu ierobežo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!