Latvijas iedzīvotāji turpmāk ārstiem varēs pateikties ar smaidu, ziediem, dzērieniem vai citu mantu, taču "pateicībā" naudu par ārstniecības pakalpojumu varēs maksāt vienīgi slimnīcu kasēs, to nolēmusi speciālistu darba grupa. Veselības ministrija (VM) aicināšot ārstus – amatpersonas sniegt ienākumu deklarācijas un par "pateicībām" būšot jāmaksā nodokļi. Iespējams, mediķiem varētu noteikt "nodokļu brīvdienas" vai līdz 5 % samazināt ienākuma nodokļa likmi.
Veselības ministrs Vinets Veldre trešdien žurnālistiem sacīja, ka neliegs iespēju pacientiem pateikties par labu ārsta, māsiņas vai cita medicīniskā personāla darbu. "Es negribu aizliegt cilvēkiem pateikties," sacīja Veldre, norādot, ka iedzīvotāji arī turpmāk varēs pateikties ar ziediem vai labu konjaku, taču naudu gan ārsti par valsts apmaksātu pakalpojumu nevarēšot saņemt.

Ja pacients uzskatīs, ka ārsts ir pelnījis papildus samaksu par savu veikto pakalpojumu, tad viņam būšot iespēja šo "pateicību" naudā iemaksāt slimnīcas kasē un tālāk medicīnas iestādes pašas noteiks, cik liela "pateicības" summa nonāks ārsta makā. Savukārt, ja ārsts uzskatīs, ka viņa pakalpojumi maksā dārgāk par to summu, ko viņam maksā valsts, tad šiem mediķiem būs jādodas uz Valsts ieņēmumu dienestu, jāreģistrējas kā pašnodarbinātām personām un jāslēdz līgumi ar medicīnas iestādēm par telpu, medicīnas iekārtu nomu.

VM pieprasīs, lai visi ārsti, kuriem ir amatpersonas statuss, iesniegtu deklarācijas. Īpaša uzmanība tikšot pievērsta tam, vai deklarācijas iesniedz mediķi, kas nodarbojas ar dažādu medikamentu vai medicīnas ierīču iepirkumu organizēšanu. Lai gan iepriekš VID aicinājumam iesniegt ienākumu deklarācijas bija atsaukušies tikai daži ārsti – amatpersonas, Veldre trešdien pauda pārliecību, ka turpmāk mediķi šādas deklarācijas sniegšot. Pēc ministra domām, ārsti neesot krāpnieki, bet gan godprātīgi cilvēki.

Veldre rosināšot, lai ārstniecībā nodarbinātajiem tiktu piemērotas "nodokļu brīvdienas" vai arī samazināta ienākumu nodokļa likme līdz 5%, taču šajā jautājumā izšķiroša nozīme būšot Finanšu ministrijas viedoklim.

Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Ruškule trešdien žurnālistiem sacīja, ka speciālistu darba grupa arī vienojusies, ka par pacientu "pateicības" maksājumu uzskatāms maksājums, ko pacients veicis ārstniecības personai tikai pēc tam, kad attiecīgais veselības aprūpes pakalpojums ir saņemts. Savukārt par "pateicību" pieprasīšanu jau patlaban draud kriminālatbildība.

Tomēr papildus spēkā esošajam Krimināllikuma pantam Veselības ministrija (VM) atkārtoti Saeimā iesniegs grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz administratīvo atbildību, ja tiek konstatēta "prettiesisku materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu saņemšana par ārstniecības pakalpojumu sniegšanu". Šie likuma grozījumi jau 2005.gadā tika pieņemti Saeimā pirmajā lasījumā, taču tālāk netika virzīti. Veldre sola, ka šoreiz pietikšot politiskās gribas pieņemt šādus likuma grozījumus.

Darba grupas sagatavotie priekšlikumi pacientu "pateicību" jautājuma risināšanai arī paredz to, ka pacienti turpmāk tiks rakstiski informēti par viņu iepriekšējā gadā saņemtās ārstēšanas faktiskajām izmaksām. Pēc VM domām, tas ļautu pacientiem apzināties reālo situāciju, domāt par apdrošināšanu un atturētu pacientus no "pateicību" maksāšanas.

Pacientu "pateicību" jautājuma sakārtošanai arī ierosināts noteikt, ka iestādes vadītājs nevar veikt ārstniecisko darbību iestādē, kurā veic valdes priekšsēdētāja pienākumus. No slimnīcu vadītājiem arī tikšot prasīts, lai pacientu "pateicības' turpmāk tiktu maksātas caur slimnīcas kasi, ja tas tā nenotikšot, tad slimnīcu vadītāji varot zaudēt savu amatu, trešdien atzina Veldre.

Darba grupa arī norāda uz nepieciešamību panākt straujāku ārstniecības personu algu pieaugumu, savukārt pacientiem par papildus samaksu būs iespējams izvēlēties konkrētu ārstu, pie kura vēlas ārstēties. Tāpat darba grupa rosinās izskatīt iespēju pārskatīt pacientu tiešos maksājumus – pacientu iemaksas, atsevišķos veselības aprūpes pakalpojumos ieviest pacientu līdzmaksājumus, kā arī pārskatīt no pacienta iemaksas atbrīvojamo kategorijas.

Darba grupa arī rosina paplašināt privātā sektora un brīvprātīgās apdrošināšanas lomu veselības aprūpē, sniegt informāciju par ārstniecības personu patieso darba samaksas lielumu un darbā pavadīto laiku, sniedzot valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī celt ārstniecības personu prestižu sabiedrībā.

Lai realizētu darba grupas ierosinājumus, VM tuvākajā laikā plāno organizēt plašas diskusijas ar nevalstisko organizāciju, ārstu un pacientu pārstāvjiem.

Jau vēstīts, ka plašu rezonansi sabiedrībā izraisīja jaunievēlētā Valsts prezidenta Valda Zatlera atzīšanās pirms ievēlēšanas amatā, ka viņš no pacientiem ir saņēmis "atlīdzības", taču nekad tās neesot prasījis. VID iepriekš aicināja visus Latvijas mediķus, tostarp Zatleru, iesniegt ienākumu deklarācijas, kurās norādīt saņemtās pateicības. VID pēc tam aprēķināšot, cik daudz ārstiem jāsamaksā nodokļos un soda naudās valstij. Uz šo aicinājumu atsaucās tikai trīs ārsti. Savukārt vēlāk VID nāca klajā ar paziņojumu, ka ārstiem, tajā skaitā Zatleram nodokļi no "pateicībām" nav jāmaksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!