Valsts prezidents Valdis Zatlers, ceturtdien tiekoties ar trimdas latviešu bērniem un jauniešiem, vēlēja viņiem pašiem atklāt savu vecāku dzimteni - izzināt tautas tradīcijas, redzēt valsti un iepazīt ļaudis, informēja prezidenta preses sekretāre Inta Lase.
Zatlers ceturtdien tikās ar pieciem jauniešiem no ASV, pieciem no Jēkabpils pamatskolas un pieciem no Ilzeskalna pamatskolas.

Valsts prezidentam vaicājot par jauniešu pirmajiem iespaidiem Latvijā, viņi sākumā nedaudz samulsuši stāstīja par savu ceļojumu uz Latviju - jaunajiem draugiem, kas iegūti, par zemi un dabu, kas iepazīta. Vēlāk skolēni no ASV atzina, ka vārds Latvija viņiem tagad nozīmē daudz vairāk.

Jaunieši no Jēkabpils vēlēja Zatleram prezidenta amatā piepildīt izvirzītos mērķus un būt "visas Latvijas prezidentam". Tādēļ arī bērni Valsts prezidentu ielūdza viesos uz savām skolām Latgalē. Jaunieši prezidentam nodziedāja latviešu tautas dziesmu "Bēdu manu lielu bēdu", kuru ASV draugiem iemācījuši mazie latgalieši.

Tikšanās beigās Zatlers bērniem vaicāja, kurš no viņiem vēlētos kļūt par Latvijas prezidentu. Rokas pacēla divas drosmīgākās meitenes un pašām par lielu pārsteigumu abas uz brīdi varēja pamēģināt, kā tas ir - sēdēt Valsts pirmās amatpersonas krēslā. "Drošajiem, kā redzat, patiešām pieder pasaule," atvadoties no bērniem, teica Valsts prezidents.

Kā ziņots, tikšanās notika Amerikas Latviešu apvienības (ALA) jauniešu projekta gaitā. Jaunieši no ASV ieradušies Latvijā, lai iepazītos ar savu vecāku dzimteni, un apvienība lūgusi iespēju jauniešiem tikties arī ar Valsts prezidentu.

ALA pārstāv aptuveni 100 000 latviešu visā Amerikā. Apvienība rūpējas ne tikai par latviešu valodas un kultūras saglabāšanu ASV, bet arī dod iespēju gan jauniešiem, gan vecākām paaudzēm apceļot Latviju.

1998.gadā ALA sāka ceļojumu programmu "Sveika, Latvija!" latviešu pamatskolu absolventiem, dodot tiem iespēju apciemot vecāku un vecvecāku dzimteni. Programmas popularitāte pieaug ar katru braucienu, un jau gandrīz 100 ASV latviešu ģimeņu ir sūtījušas savus bērnus šajos braucienos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!