Ja "Gaismas pils" projekts tiks atlikts, Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) tuvākajos gados var nākties pilnīgi vai daļēji slēgt, otrdien žurnālistiem teica LNB direktors Andris Vilks.
LNB direktors uzsvēra, ka LNB atrodas astoņās savu funkciju veikšanai nepiemērotās ēkās, kuras visas ir sliktā, bet vairākas - avārijas stāvoklī. Direktors atzīmēja, ka "esošo ēku un aprīkojuma stāvoklis ar katru dienu kļūst sliktāks", tādēļ ir pienācis pēdējais brīdis sākt jaunās bibliotēkas celtniecību.

Ja "Gaismas pils" projekta īstenošana tiks atlikta uz nezināmu laiku, LNB tuvākajos gados var nākties pilnīgi vai daļēji slēgt bibliotēkas ēku un aprīkojuma katastrofālā tehniskā stāvokļa dēļ. Ja tas patiešām notiktu, Latvija būtu pirmā valsts Eiropā un visdrīzāk arī pasaulē, kurā miera laikā tiktu slēgta Nacionālā bibliotēka, norādīja Vilks.

LNB un Kultūras ministrija esot saņēmusi vēstuli no valstij pilnībā piederošās "Latvijas Hipotēku un zemes bankas", kurai pieder viena no pašreizējām bibliotēkas ēkām Jēkaba ielā 6/8. Banka raksta, ka vēlas šo ēku pārdot. Vilks pauda pārliecību: ja "Gaismas pils" celtniecība atbilstīgi plānam tiks uzsākta šogad, iespējams, ar banku izdosies vienoties, ka celtniecības laikā LNB vēl var palikt Jēkaba ielā 6/8.

Jēkaba ielā 6/8 atrodas Reto grāmatu un rokrakstu krājums ar 53 000 vienībām. Bez latviešu seniespiedumiem, kas aptver gandrīz visas līdz 1850.gadam izdotās latviešu grāmatas un periodiku, šeit atrodas arī 15.-17.gadsimta citu zemju seniespiedumi.

Tāpat Jēkaba ielā 6/8 atrodas Letonikas krājums, kurā ir 66 000 sējumu un kurā vienuviet apkopota literatūra par Latviju un latviešiem dažādās valodās neatkarīgi no izdošanas vietas un laika. Periodisko izdevumu nodaļā glabājas Latvijā un trimdā iznākušie žurnāli un laikraksti, tostarp arī veco Baltijas žurnālu un laikrakstu pilni komplekti. Jēkaba ielā 6/8 lasītājiem pieejama arī nozīmīgākā - vairāk nekā 19 000 vienību - kartogrāfisko izdevumu kolekcija Latvijā.

Konkursā par tiesībām būvēt "Gaismas pili" ir pieteikušies divi pretendenti.

Nacionālā būvkompāniju apvienība "Gaismas pils" ēkas šīs dienas būvniecības cenu lēš 131,8 miljonu latu apmērā. Pierēķinot paredzamo būvniecības sadārdzinājumu 88,5 miljonu latu un, ja tiktu ņemts kredīts, finanšu līdzekļu plūsmas nodrošināšana izmaksās 238 miljonus latu, un kopumā butu nepieciešami 458,3 miljoni latu.

Savukārt Juridisko personu apvienība "Gaismas pils" ēkas nosauktā pašreizējā būvdarbu cena ir 189,4 miljoni latu, iespējamais sadārdzinājums - 60 miljoni latu. Tādējādi kopējās ēkas būvdarbu izmaksas ir 249,4 miljoni latu, bet ja tiktu ņemts kredīts, finanšu resursu piesaistei tiek prasīti 306 miljoni latu. Līdz ar to kopumā ēkas būvniecība izmaksātu 555,4 miljonus latu.

Kultūras ministrija uzskata, ka "Gaismas pili" nevarēs būvēt uz parāda, jo tas rada pilnīgi nepieņemamu sadārdzinājumu un par pilnīgi neakceptējamām summām. Tādēļ tiek rosināts būvniecībai paredzēt 140 miljonus latu no "Lattelecom" privatizācijas ieņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!