Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka Alekseja Loskutova atstādināšanas process nonācis kritiskā situācijā un Saeimai patlaban jāpauž savs viedoklis par Loskutovu, kas būs arī uzticības balsojums valdībai.
Zatlers atzina, ka Loskutova atstādināšanas process kļuvis kritisks gan sabiedrības, gan politiķu acīs, un ir tikai viens risinājums – balsojums par Loskutovu, kas būs vienlaikus arī balsojums par premjera Aigara Kalvīša valdības spēju turpināt darbu.

Zatlers uzskata, ka patlaban nav atbalstāms ārlietu ministra Arta Pabrika ierosinājums – atkārtoti izskatīt Lsokutova jautājumu valdībā. "Katram ir jāizmanto sava iespēja," sacīja Zatlers, norādot, ka valdība jau to ir izdarījusi, un tagad Saeimai ir jāpadara savs darbs.

Jautāts, vai pašreiz Kalvīša valdība ir lemtspējīga, Zatlers atbildēja, ka par to ir jālemj Saeimai. Bet gadījumā, ja valdība kritīs, tad Zatlers rīkos sarunas ar visām frakcijām, un tad prezidents izvēlēsies piemērotāko valdības vadītāju.

Jautāts, cik cilvēkiem ir jāiziet ielās, lai viņš atlaistu Saeimu, Zatlers uzsvēra, ka demokrātiskajā sabiedrībā, izejot ielās, nekādus jautājumus nevar atrisināt, un aicināja sabiedrību saglabāt mieru.

Ceturtdien pie Saeimas ēkas pulcējās vairāki tūkstoši cilvēku, kuri protestēja pret valdības lēmumu atlaist Loskutovu. Protestētāji, pavadot Saeimas deputātus uz sēdi, vienoti skandēja "Nost ar Kalvīti!", "Zatler, atlaid Saeimu", "Jaunas vēlēšanas!", "Tiesāt Šķēli!", "Pietiek melot, pietiek zagt!" un citus saukļus.

Pie Saeimas sanākušie cilvēki apgalvoja, ka nevar vairs izturēt pastāvošās varas patvaļu. Aicinājumu izteikt protestu valdībai rosināja vairāki desmiti sabiedrībā pazīstamu cilvēku, to starp aktieri, rakstnieki, politiķi, žurnālisti un citi sabiedrības aktīvisti.

Par iemeslu iedzīvotāju protesta akcijai kļuva valdības lēmums rosināt Saeimai atbrīvot no amata Loskutovu. Premjers uzstājīgi skaidrojis, ka Loskutovs pieļāvis likumpārkāpumus, par ko liecina Valsts kontroles revīzijas materiāli. Līdz valdības lēmuma pieņemšanai, sabiedrība netika informēta par to, kādi ir šie pārkāpumi, aizbildinoties ar revīzijas slepenības statusu. Ģenerālprokuratūra gan norādīja, ka šie pārkāpumi nav tik būtiski un nevar būt par pamatu Loskutova atbrīvošanai no amata. Arī Zatlers trešdien pauda, ka neatbalsta Loskutova atlaišanu, viņaprāt, būtu pieticis ar rājiena izteikšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!