Saeima otrdien ārkārtas sēdē noraidīja opozīcijas ierosināto neuzticības izteikšanu premjera Aigara Kalvīša (TP) vadītajai valdībai.
Par neuzticības izteikšanu balsoja 38 opozīcijas deputāti no partijām "Jaunais laiks", "Saskaņas centrs" un apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", pret – 56 deputāti no koalīcijas partijām - Tautas partijas, LPP/LC, Zaļo un zemnieku savienības, kā arī TB/LNNK, bet atturējās neatkarīgais deputāts Visvaldis Lācis.

Opozīcijas partijas "Jaunais Laiks" pārstāvis Krišjānis Kariņš debatēs uzsvēra, ka valstī ir krīze, kas ir Kalvīša vadītās valdības darbības un bezdarbības rezultāts. Viņaprāt, skaidri saskatāma krīze ir ekonomikā, tiesiskumā un ārpolitikā. Kariņš pauda, ka pie tā, ka Latviju Rietumos uzskata par banānu republiku - vainīga valdība. Kariņš tic, ka deputāti redz Latviju kā lepnu, turīgu valsti ar draugiem Rietumos, nevis Austrumos.

Deputāts Uldis Grava (JL) aicināja kolēģus domāt, saklausīt savu sirdsapziņu, pacelt savu lepnumu, nevis tikai pildīt rīkojumus un spaidīt pogas.

JL arī aicināja gan pozīciju, gan opozīciju nobalsot par valdības demisiju, tad trešdien atbalstīt budžetu pirmajā lasījumā, saglabāt budžeta pārpalikumu, un iestrādāt grozījumus budžetā, pieņemt to otrajā lasījumā.

Kalvītis uzrunā Saeimas deputātiem uzsvēra, ka viņa valdība atbalsta korupcijas apkarošanu, taču Valsts kontroles atklātie pārkāpumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), kas kļuva par pamatu valdības ierosinājumam atlaist KNAB priekšnieku Alekseju Loskutovu, ir nopietni un tie ir jāizvērtē.

Kalvīša uzruna Saeimā (pilns teksts)

"Mana valdība ir atbalstījusi un turpinās atbalstīt korupcijas novēršanas aktivitātes. Biroja darbs ir bijis veiksmīgs un vienmēr sastapis valdības atbalstu... [] Manis vadīto valdību laikā ir strauji virzījušies uz priekšu nozīmīgas ar korupciju saistītas krimināllietas, izvirzītas apsūdzības, tiesātas un sodu saņēmušas amatpersonas. Vai valdība ir centusies kaut vienā lietā traucēt biroja darbu? Nekad! Noslēgumam tuvojas skaļākie pēdējā laika procesi – Ventspils amatpersonu lieta, digitālās televīzijas lieta. Šajās lietās apsūdzības ir uzrādītas personām, kas politiski tiek saistītas ar valdošās koalīcijas partijām. Vai valdība ir liegusi jelkādu atbalstu šo lietu izmeklēšanā? Nekad! Pat viskvēlākais politiskais demagogs to nevarētu apgalvot," uzsvēra Kalvītis.

"Savā politiķa darbībā es esmu sen pārliecinājies, cik postošs ir korupcijas rēgs, cik būtisku ļaunumu spēj nest valsts tēlam pat tikai aizdomas par koruptīviem darījumiem," deputātiem atzina premjers. "Esmu pārliecināts, ka cīņa ar korupciju ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem ceļā uz labāku valsti – uz tādu valsti, kādu mēs gribētu redzēt Latviju."

"Vai es rīkojos pareizi no politiskā izdevīguma viedokļa? Droši vien – nē! Izskatās , ka tā bija politiskā kļūda, par ko man vēl nāksies samaksāt. Taču ilgtermiņā es to uzskatu par godīgo rīcību, es to uzskatu par turēšanos pie tiesiskuma principa," sacīja Kalvītis.

Jau ziņots, ka pirmdien opozīcijas partijas pieprasīja sasaukt ārkārtas sēdi, lai lemtu par neuzticības izteikšanu Kalvīša valdībai. Par iemeslu šādai prasība kļuva valdības lēmums atlaist Loskutovu, kas izraisīta arī plašus sabiedrības protestus un pagājušajā nedēļā uz mītiņu pulcināja vairākus tūkstošus cilvēku, kuri pieprasīja valdības demisiju. Tāpat ar valdības un Saeimas darbu nav apmierinātas arodbiedrības, jo nākamā gada budžetā nav ievērotas vairāku nozaru arodbiedrību prasības par algu pielikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!