Pasaulē plaši pazīstamo preču zīmju "Saab" īpašnieces, Zviedrijas kompānijas "Saab Automobile AB" un "Saab AB" Rīgas apgabaltiesu lūgušas uzlikt par pienākumu Latvijas kompānijai SIA "Saabu serviss" pārtraukt nelikumīgi izmantot šo preču zīmi.
Prasības pieteikumā norādīts, ka prasītājas ir īpašnieces vairākām no 1997. gada līdz 2001. gadam reģistrētām un uz Latviju attiecinātām vārdiskām un figurālām preču zīmēm ar dominējošo daļu "Saab", kas reģistrētas transporta līdzekļiem, pārvietošanās līdzekļiem pa sauszemi un remonta pakalpojumiem, kā arī rezerves daļām u.c.

Prasītājiem kļuvis zināms, ka atbildētājs "Saabu serviss", kas ir transportlīdzekļu tehniskās apkopes pakalpojumu sniedzējs, ar savu nosaukumu, dokumentāciju, izkārtnēm un arī darbinieku formas tērpiem un reklāmām pārkāpj abu Zviedrijas kompāniju ekskluzīvās tiesības uz šo plaši pazīstamo preču zīmi.

Pieteikumā norādīts, ka atbildētājs 2007. gadā komercreģistrā veicis nosaukuma maiņu no SIA "Auto aprūpe" uz SIA "Saab centrs". Par šo rīcību prasītāji uzzinājuši pērn vasarā un nekavējoties nosūtījuši atbildētājiem brīdinājuma vēstuli. Tā kā atbilde uz to netika saņemta, tad nosūtīta atkārtota pretenzija, kurā Latvijas firma lūgta nomainīt nosaukumu tādā veidā, lai tas neiekļautu nosaukumu "Saab".

Tāpat Zviedrijas firmas lūgušas nekavējoties izbeigt vārdisko un grafisko preču zīmju "Saab" vai tās modificētu versiju izmantošanu dokumentācijā, reklāmās un uz darbinieku apģērba un izkārtnēs. Uz šo vēstuli saņemta atbilde, ka Latvijas firma nolēmusi mainīt nosaukumu. Rezultātā 2007. gada novembrī Latvijas firmas nosaukums mainīts uz "Saabu serviss".

Zviedrijas firma uzskata, ka Latvijas kompānija šādi ir ignorējusi lūgumu pārtraukt izmantot preču zīmes "Saab" savā komercdarbībā un nosaukumā, kā arī nav pārtraukusi tās izmantot dokumentācijā, reklāmās, uz darbinieku apģērba un izkārtnēs.

Prasībā, kas marta sākumā iesniegta Rīgas apgabaltiesā, lūgts Latvijas firmai noteikt aizliegumu jebkādā veidā izmantot šo preču zīmi, jo "Saab" preču zīmes atzīstamas par plaši pazīstamām gan pasaulē gan Latvijā, "Saabu serviss" komercdarbībā izmanto Zviedrijas firmu reģistrētu preču zīmi, kā arī "Saab" preču zīmju lietošanu patērētāji var uztvert kā norādi uz Latvijas firmas saistību ar Zviedrijas kompānijām, kas savukārt kaitē gan prasītāju interesēm, gan reputācijai.

Apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska informēja, ka prasības pieteikums pieņemts un ierosināta civillieta. Otrdien, 25. martā, apgabaltiesā paredzēts izskatīt pieteikumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa noteikšanu šajā lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!