Entuziasti sola cūkas skulptūru Rīgas Centrāltirgū uzbūvēt no putuplasta par 500 latiem, liecina informācija interneta mājaslapā http://putuplastaruksis.lv .

Mājaslapā solīts izveidot cūku lielāku, skaistāku un lētāku, nekā paredzējis AS "Rīgas Centrāltirgus", kas šim nolūkam no Rīgas pašvaldības lūgusi 30 000 latu.

Cūka būšot zelta krāsā un veidota krājkasītes formā kā piemineklis Latvijas valsts un tautas taupīgumam. Cūkas izmēri būs 2,5 reiz 2,5, reiz 4 metri.

"Rīgas dome par 30 000 latu grasās Centrāltirgū izstādīt putuplasta cūku. Mēs uzskatām šādu līdzekļu izlietojumu par neracionālu un domājam, ka Latvijā esošās ekonomiskās situācijas apstākļos resursi būtu jāekonomē un jāizlieto racionāli, piemēram, ceļiem, skolām, bērnunamiem un maznodrošinātajiem," teikts mājaslapā.

"Mēs ceram, ka šis projekts liks pārdomāt resursu izlietojumu ne tikai Rīgas domei, bet arī citām valsts iestādēm," saka entuziasti.

Mājaslapā publiskai apskatei jau ievietoti pārskati par izdotajiem līdzekļiem un ziedotājiem. Ja nauda tiks saziedota vairāk, nekā vajadzīgs projekta realizācijai, atlikušie līdzekļi tiks ziedoti labdarībai.

Jau ziņots, ka Rīgas Centrāltirgū plānots novietot tēlnieka Teodora Zaļkalna populārās skulptūras "Cūka" atveidojumu. Tas varētu būt sešus metrus garš un četrus metrus augsts.

Zaļkalna skulptūras "Cūka" atveidošanu pagājušā gada oktobrī konceptuāli atbalstīja Rīgas domes Pieminekļu padome. To ierosināja publicists un vēstures pētnieks Ēriks Hānbergs un AS "Rīgas Centrāltirgus".

Sākotnējā tēlnieka iecere tāda arī bijusi - novietot pieminekli tieši Centrāltirgū kā cildinājumu Latvijas bekonam un Latvijas ekonomikas balstam. Šāda iespēja jau 1937.gadā tikusi pārrunāta ar Rīgas domi un ideju atbalstījis arī toreizējais Valsts prezidents Kārlis Ulmanis.

Pēc Zaļkalna ieceres, sešus metrus garais un četrus metrus augstais piemineklis cūkai bija kaļams gaišpelēkā Somijas granītā un novietojams Centrāltirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!