Aizkavējusies naudas saņemšana par kuģa "Mona Lisa", kas bija uzskrējis uz sēkļa pie Latvijas krastiem, glābšanas darbiem, kuri valstij izmaksāja 135 000 latu.
Lai arī juridiski ir nodrošināts, ka Latvija saņems iztērētos līdzekļus, jo to paredz apdrošinātāju dotā starptautiski atzītā garantija, fiziski nauda vēl nav ieskaitīta, jo apdrošinātājiem radušies papildu jautājumi par kuģa glābšanas izmaksām, pastāstīja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis.


Apdrošinātāji interesējušies, kāpēc kuģa novilkšana no sēkļa izmaksājusi tieši tādu summu, kāda viņiem pieprasīta, jo kā piemērs minētas šādas izmaksas Vācijā, kur kuģa novilkšana no sēkļa izmaksājot četras reizes lētāk.


Vienlaikus tiek uzsvērts, ka Latvija neatkāpsies no izmaksu pozīcijām un apdrošinātājiem nāksies samaksāt par valsts veiktajiem glābšanas darbiem.


Kā ziņots, kruīza kuģis "Mona Lisa" 4.maija rītā uzskrēja uz sēkļa Irbes šaurumā, 18 kilometrus no krasta. Uz kuģa bija aptuveni 600 pasažieru, kuri tika evakuēti un nogādāti Rīgā. Pēc tam pasažierus ar lidmašīnām nogādāja atpakaļ Vācijā.


Kuģi no sēkļa novilka 7.maijā. Glābšanas operācijā bija iesaistītas specializētas glābšanas kompānijas, kā arī trīs velkoņi no Ventspils ostas, kuģa novilkšanu no sēkļa vadot kuģa "Mona Lisa" kapteinim konsultantu uzraudzībā.


Kruīza kuģa "Mona Lisa" uzskriešana uz sēkļa Irbes jūras šaurumā, visticamāk, ir notikusi kuģa stūrmaņa rupjas kļūdas dēļ, - šāds secinājums ir radies pēc kuģa apkalpes paskaidrojumu saņemšanas. Stūrmanis nav spējīgs pamatot šo kļūdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!