Saeima ceturtdien pēc asām debatēm 1.lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz nodot Rīgas Svētā Pētera baznīcu Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas īpašumā.
Politiķu vidū izvērtās domstarpības par nepieciešamību atdot baznīcu. Daļa deputātu pauda uzskatu, ka baznīcai arī patlaban nekas netraucē izmantot šo īpašumu, turklāt tai ir finansiālas grūtības, tādēļ tai būt grūti to apsaimniekot. Savukārt citi deputāti aicināja atdot "Dievam to, kas viņam pienākas" un nodot baznīcu draudzes īpašumā, jo pastāvot vienošanās, ka arī turpmāk šajā ēkā būs iespējams rīkot izstādes un citādi izmantot ēku.


Par likumprojekta pieņemšanu balsoja 58 deputāti, pret 24, bet atturējās 8.


Likumprojekts par baznīcas nodošanu vēl jāpieņem divos lasījumos. Tas ne vien nosaka īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu – Rīgas Svētā Pētera baznīcas ēku un zemi zem tās, bet arī nosaka īpašnieka pienākumu pienācīgi rūpēties par īpašumu, uzturot to un investējot tajā.


Ņemot vērā to, ka Rīgas Sv.Pētera baznīca un tajā esošās mākslas vērtības ir Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma daļa, likumprojekts uzsver īpašu LELB pienākumu gādāt par to saglabāšanu, uzturēšanu un pienācīgu izmantošanu.Likumprojektā noteikta Rīgas Sv.Pētera baznīcas izmantošanas un finansēšanas kārtība, valsts, Rīgas pilsētas pašvaldības un LEBL savstarpējās attiecības Sv.Pētera baznīcas kā kultūras pieminekļa saglabāšanā.





Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!