Aizsardzības ministrija (AM) ir izvērtējusi savas iespējas un ir gatava samazināt 2008.gada budžetu par 3,55 miljoniem latu, tai skaitā valsts aizsardzības politikas realizācijai paredzēto finansējumu par 1,21 miljonu latu un aizsardzības īpašumu pārvaldīšanai paredzēto finansējumu par 2,34 miljoniem latu. Naudu ietaupīt sākotnēji bija iecerēts arī uz Kara muzeja izdevumu rēķina, savukārt no zirgu Godasardzes izveides ministrija nav atteikusies, piektdien ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Kā ziņo "Panorāma", pēc ziņu raidījuma interesēšanās par līdzekļu samazinājumu Kara muzejam ar muzeju sazinājušies Aizsardzības ministrijas pārstāvji, kas solījuši budžeta grozījumus tomēr pārskatīt un muzeja finansējumu tomēr nesamazināt.

AM jau nosūtījusi Finanšu ministrijai sagatavotos priekšlikumus attiecībā uz AM 2008.gada budžeta grozījumiem, aģentūrai LETA sacīja AM Preses nodaļas vadītājs Kaspars Odiņš.

AM neierosina samazināt 2008.gada budžeta izdevumus Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), jo tas negatīvi ietekmētu NBS attīstību - NBS spēju attīstību, šo spēju izmantošanu starptautiskajās operācijās, NBS nepieciešamā personāla rekrutēšanu, tostarp motivējoša atalgojuma un sociālo garantiju sistēmu.

Vienlaikus AM norāda, ka NATO samitā Bukarestē tika atkārtoti uzsvērta nepieciešamība valstīm palielināt savu aizsardzības budžetu. Latvija vēl nav izpildījusi alianses aicinājumu atvēlēt aizsardzības budžetam 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Aizsardzības budžets 2008.gadā ir 277,33 miljoni latu, kas ir 1,7% no IKP. 2% aizsardzībai no IKP Latvija plāno sasniegt 2012.gadā, ņemot vērā vairākus nosacījumus par valsts ekonomisko izaugsmi.

Kā ziņots 11 ministrijas, kuras Finanšu ministrijai (FM) iesniegušas un publiskojušas savus šī gada budžeta tēriņu samazināšanas projektus, kopā iecerējušas ietaupīt aptuveni 93,96 miljonus latu, liecina veiktie aprēķini.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!