Laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" rīcībā ir nonākuši dokumenti liecinot, ka atvadoties no prezidentes amata, VVF, iespējams, nelikumīgi uz valsts rēķina saņēmusi gandrīz 1000 latus vērtu dāvanu, pirmdien ziņo NRA.
Vīķei-Freibergai savulaik uzdāvināts ekskluzīvs rokaspulkstenis, kuru viņa lietojusi un kura vērtība ir aptuveni 1000 latu. Ar ekspertu un Valsts prezidenta kancelejas bijušās vadības gādību pagājušā gada 5. jūlijā, divas dienas pirms Vīķes-Freibergas pilnvaru beigām, oficiāli izslēgts no pamatlīdzekļiem un, palicis eksprezidentes rīcībā, norāda NRA.

Saskaņā ar oficiālo atzinumu pulkstenis bija ticis sabojāts un tālākai ekspluatācijai nederīgs. Taču laikraksts norāda, ka līdzīgs pulkstenis svinīgos pasākumos prezidentei uz rokas redzams arī šogad.

Gandrīz 1000 latus vērtais pulkstenis Vīķei-Freibergai tika uzdāvināts 2000. gadā kā laikraksta "Čas" velte lasītāju aptaujas Gada cilvēks uzvarētājai.

Pulkstenis Valsts prezidenta kancelejā netika oficiāli iereģistrēts kā saņemta dāvana, un tikai pēc prokuratūras veiktas pārbaudes tika paziņots, ka dārgā dāvana esot oficiāli iereģistrēta atsevišķā - prezidentes Jūrmalas rezidences dāvanu sarakstā.

Kā rāda Valsts prezidenta kancelejas uzskaites dokumenti, "Rado" rokaspulkstenis, kura vērtība šajos dokumentos tika norādīta no 600 līdz 2000 latiem, kopš 2000. gada "tika izmantots". Kā zināms no avotiem kancelejā, valsts vadītājai šis laikrādis bijis īpaši mīļš, un viņa to bieži valkājusi - tostarp arī oficiālos pasākumos.

Ministru kabineta noteikumi paredz iespēju amatpersonām, pametot posteni, iepatikušās dāvanas par saviem līdzekļiem izpirkt. Taču 2007. gada jūnija beigās - nedēļu pirms Vīķes-Freibergas pilnvaru termiņa beigām - speciāla ekspertu komisija, kuras sastāvā ietilpa Valsts prezidenta kancelejas fondu glabātāja Sarmīte Fogele, kā arī SIA Mākslas un antikvāro priekšmetu eksperti pārstāves Inese Sakne un Liāna Liepa, novērtējusi pulksteņa stāvokli un atzinusi, ka pulkstenis ir nolietots.

"Komisija konstatēja, ka pulkstenis tiek aktīvi izmantots kopš saņemšanas brīža 2000. gada 22. martā. Pārbaude apliecināja, ka objekts ir nolietots, iegūstot sekojošus neatgriezeniskus defektus: keramikas korpusa bojājums, stikla virsmas plīsums, sprādzes aizdares darbības traucējums." Pulksteni izslēgt no pamatlīdzekļiem.

Pašlaik visa informācija par "pulksteņa shēmu" ir iesniegta LR Ģenerālprokuratūrai. Tā iesniegumu saņēmusi, un tas nodots prokuroram, lai lemtu par tālāko rīcību, informēja Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!