Jaunajā Rīgas domes koalīcijā varētu būt radušās pirmās domstarpības saistībā ar Rīgas mēra amata kandidatūru.

Partija "Jaunais laiks" (JL) naktī, kad vienojās ar apvienību "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) un LPP/LC par jaunas koalīcijas veidošanu, uzsvēra, ka vēlas jaunu mēru, nomainot pašreizējo domes priekšsēdētāju Jāni Birku (TB/LNNK).

TB/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle pēc tikšanās ar Tautas partiju (TP) un Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju (LSDSP) sacīja, ka "līdz ar jauno koalīciju jebkurā gadījumā būs arī jauns mērs, tomēr nevar izslēgt iespēju, ka tas var būt arī līdzšinējais mērs Birks".

"Manuprāt, šobrīd ir izveidojusies neliela neskaidrība par naktī parakstīto vienošanos. Ja mūsu uzstādījums bija, ka vēlamies jaunu mēru, tad vecā mēra atstāšana amatā nav jauns mērs," norādīja JL frakcijas vadītājs Olafs Pulks.

"Esam izbrīnīti, ka no frakcijas TB/LNNK ir tikai viens zinošs un spēcīgs kandidāts uz mēra amatu, un tas ir esošais. Vērts aizdomāties, cik tad vispār šī frakcija ir spēcīga," uzsvēra Pulks.

Pulks norādīja, ka nenoliedza iespēju, ka var atlikušo gadu līdz pašvaldības vēlēšanām palikt arī opozīcijā. "Zem tramvaja jau nemetīsimies," sacīja Pulks.

Plānots, ka pirmdien notiks TB/LNNK, LPP/LC un JL tikšanās, lai pārrunātu un iepazītos ar TP un LSDSP nolemto jautājumā par piedāvājumu nākt koalīcijā.

TP un LSDSP līdz pirmdienai, 7. jūlijam, izlems par iespēju pievienoties jaunajai Rīgas domes koalīcijai.

Rīgas vicemērs Andris Ārgalis (TP) tuvākajā laikā iepazīstinās TP valdi ar TB/LNNK Rīgas domes frakcijas piedāvājumu pievienoties jaunajai koalīcijai.

Ārgalis uzskata, ka līdzšinējā Rīgas domes koalīcija joprojām darbojas, kaut arī ir savākti paraksti Birka atstādināšanai.

Patlaban koalīciju veido TB/LNNK, TP, LSDSP un LPP/LC. To stiprina arī atsevišķi noslēgti sadarbības līgumi.

Ka jau ziņots, JL, TB/LNNK un LPP/LC ir noslēgušas vienošanos par jaunas koalīcijas veidošanu Rīgas domē.

LPP/LC Rīgas domē ir astoņi deputāti, TB/LNNK - septiņi, bet JL - deviņi deputāti. Nesen noslēgts arī TB/LNNK frakcijas sadarbības līgums ar bijušo JL deputātu Aivaru Aksenoku. Līdz ar to jaunajai koalīcijai Rīgas domē varētu būt 25 deputātu balsis. Lai izveidotu vairākuma koalīciju, nepieciešama 31 balss, jo kopumā Rīgas domē ir 60 deputāti.

TP Rīgas domē ir deviņi deputāti, bet LSDSP ir seši deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!