Piektdien zemkopības ministrs Mārtiņš Roze Ogres rajona Madlienas pagasta zemnieku saimniecībā "Galiņi" pasludināja 2008. gadu par kartupeļu gadu Latvijā un kartupeli – par gada produktu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) šo gadu jau ir pasludinājusi par Starptautisko kartupeļu gadu, un tā moto ir "Nenovērtētais dārgums", informē Zemkopības ministrija.

"Ar pirmo kartupeļu jaunās ražas novākšanas dienu "Galiņos" šodien [piektdien] pasludinu arī Kartupeļu gadu Latvijā, savukārt kartupeli - par gada produktu. Līdz ar to arī Latvija pievienojas Apvienoto Nāciju Organizācijas iniciatīvai pievērst sabiedrības uzmanību šim vienkārši audzējamajam un katras ģimenes ikdienas ēdienkartē esošajam pierastajam laukaugam. Ne par velti kartupeli dēvē par otro maizi," savā uzrunā klātesošajiem uzsvēra Roze.

Savukārt zemnieku saimniecības "Galiņi" saimnieks Kārlis Strazdiņš izteica prieku par iespējām izmantot gan valsts, gan Eiropas Savienības atbalstu saimniecības attīstībā. "Vēlos uzsvērt, ka īpaši nozīmīgs SAPARD atbalsts, ar ko ieguvām "otro elpu" savā biznesā," klātesošajiem kartupeļu audzētājiem un žurnālistiem norādīja Strazdiņš.

Pasākuma gaitā zemnieku saimniecībā "Galiņi" tika vākta šī gada pirmā kartupeļu raža, kas vēlāk tika arī sagatavota un degustēta.

ANO šo gadu pasludinājusi par Starptautisko kartupeļu gadu, jo ar šo kultūraugu var pabarot daudz pasaules iedzīvotājus, kuri cieš no pārtikas trūkuma. Kartupelim ir liela nozīme lauku cilvēku ikdienā, valstu ekonomikā un veselīgas pārtikas nodrošināšanā pasaules mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!