No 1.septembra stāsies spēkā Zāļu valsts aģentūras lēmums par Latvijā populārā medikamenta – "Korvalola" (lat. Corvalolum) izsniegšanu tikai pret receptēm, informē Veselības ministrijā (VM).
VM skaidro, ka pacientiem zāļu saņemšana netiks ierobežota, taču uzsver, ka nepieciešams konsultēties ar ārstu par konkrētā medikamenta nepieciešamību un tā lietošanas ilgumu. Ņemot vērā, ka "Korvalols" satur fenobarbitālu - vielu, kas iekļauta Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstā un nekontrolēta tās lietošana var radīt atkarību, bet pārdozēšana pat nāvi, atrašanās ārsta uzraudzībā ir tieši pacientu interesēs. Tāpat pacienti var vērsties aptiekās un jautāt pēc līdzīgas iedarbības bezrecepšu medikamentiem, kuri nesatur fenobarbitālu.

VM atgādina, ka 12. maijā Zāļu valsts aģentūra pieņēma lēmumu par "Korvalola" iekļaušanu recepšu zāļu sarakstā no 1.jūnija. VM atbalstīja šāda lēmuma pamatotību, taču uz laiku atlika lēmuma izpildes termiņu, jo bija nepieciešams sagatavoties tā ieviešanai un nepieciešams ilgāks laiks un plašāks izskaidrošanas darbs ar speciālistiem un pacientiem.

 

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!