Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) nepiekrīt pēdējā laikā atsevišķu amatpersonu, tostarp tieslietu ministra Gaida Bērziņa (TB/LNNK), izteikumiem par nepieciešamību uzsākt diskusijas par nāvessoda atjaunošanu Latvijā, norādot, ka Latvija, iestājoties Eiropas Savienībā, uzņēmusies saistības, kas jāpilda.
Ārlietu ministra preses sekretāre Una Pušpura portālu "Delfi" informēja, ka Riekstiņš izprot cilvēku emocijas, it īpaši situācijā, kad piederīgie saskaras ar tik smagiem un absolūti neattaisnojamiem noziegumiem visnežēlīgākajā veidā.


"Nāvessods viennozīmīgi ir sabiedrībā svarīgs un emocionāli sensitīvs jautājums, taču Latvijā debate par nāvessoda piemērošanu jau norisinājās laikā, kad Latvija kļuva par Eiropas Padomes dalībvalsti un ratificēja 1950.gada 4.novembra Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6.protokolu, kas nosaka nāves soda atcelšanu par noziegumiem, kas izdarīti miera laikā," pauž ārlietu ministrs.

Viņš norāda, ka vienīgā no 47 Eiropas Padomes dalībvalstīm, kas nav ratificējusi šo protokolu, ir Krievija.

"Vairāki pētījumi liecina, ka nāvessoda esamība nebūt nenozīmē smagu noziegumu skaita samazināšanos un tādējādi nav vērtējams, kā noziegumu preventīva sabiedrībā. Varam tikai spekulēt, vai noziedznieks nozieguma izdarīšanas brīdī domā par to, kāds sods viņam tiks piemērots," pauž ministrs, norādot, ka "emocionālās debates ietvaros, kā arī papildus krimināltiesiskajiem aspektiem un starptautiskajām saistībām, nedrīkst aizmirst arī vēsturē, tai skaitā Latvijā, atrodamos gadījumus, kad nāvessods ir ticis piespriests kļūdaini. Šāds neatgriezenisks lēmums ir dārga cena, tāpat kā noziedznieka pastrādāti vissmagākie noziegumi."

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka slepkavība, kurā tēvs nogalināja savu 11 gadus veco meitu, rosinājusi tieslietu ministru Gaidi Bērziņu (TB/LNNK) pārdomāt, vai nebūtu jāatjauno nāvessods, "Šādi gadījumi kopumā rosina domāt par nāvessoda atjaunošanu," intervijā LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" teica Bērziņš, gan piebilstot, ka līdz ar iestāju Eiropas Savienībā Latvija ir uzņēmusies saistības neatjaunot nāvessodu. Tādējādi, Bērziņš piebilda, ka vajadzētu arī pārdomāt, vai nevajadzētu ieviest mūža ieslodzījumu bez iespējām uz atbrīvošanu. "Šādiem cilvēkiem, manuprāt, vietas sabiedrībā nav," sacīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!