Viena no garīgajām saslimšanām, kas pēdējos gados kļūst arvien aktuālāka ir šizofrēnija - Rīgā un Vidzemē, saskaņā ar 2007. gada datiem, tā ieņem pirmo vietu garīgo saslimšanu vidū, turklāt vērojama tendence, ka šizofrēnijas slimnieku skaits pieaug, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) dati.
2003. gadā šizofrēnijas slimnieku skaits bija 14 921, bet 2007. gadā šis skaitlis jau sasniedz 15 772.

Kamēr ārstu un zinātnieku prātus nodarbina šizofrēnijas slimnieku ārstēšana un jaunu iespējamo slimību izraisošo faktoru atklāšana, līdzcilvēki, atpazīstot ar šizofrēniju slimu cilvēku, var nenovērsties un iespēju robežās palīdzēt.

Šizofrēnija ir psihiska saslimšana, kurai raksturīgas psihisko funkciju izmaiņas un traucēta realitātes uztvere. Šizofrēnija cilvēkus skar dažādos veidos - tā var sākties pēkšņi - cilvēks sāk redzēt halucinācijas, dzirdēt balsis, justies slikti, kā arī var saslimt pakāpeniski. Raksturīgi, ka bieži sāk zust interese par apkārt notiekošo, cilvēks kļūst nevērīgs pret sevi, sāk distancēties no ģimenes locekļiem un draugiem.

SVA speciālisti norāda, ka šīs izmaiņas uzvedībā ir grūti izprotamas apkārtējiem cilvēkiem - it īpaši tad, ja slimība vēl nav diagnosticēta. Šizofrēnijas rašanās iemesli vēl joprojām nav pilnībā atklāti, bet zināms, ka slimību ietekmē vairāki faktori - ģenētika, smadzeņu bojājums, ikdienas stresori, izteikti problemātiski notikumi cilvēka dzīvē, narkotiku un/vai, alkohola lietošana vai somatiskas slimības.

SVA atgādina, ka jārūpējas ne vien par savu un tuvinieku fizisko, bet arī garīgo veselību un iedzīvotāji tiek aicināti izturēties ar sapratni un atbalstu pret cilvēkiem, kam ir garīgas veselības problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!