Lai palielinātu skolotāju algas 2010. gadā, ir iespējama aptuveni 150 skolu slēgšana un masveidīga skolotāju atlaišana, trešdien raksta laikraksts "Diena".

Laikraksts norāda, ja nākamgad pedagogu algas paaugstināšanai nepieciešamos 28 miljonus latus izdosies atrast Izglītības un zinātnes ministrijas iekšējās rezervēs, tad 2010. gadā šim mērķim ministrijas budžets būtu jātrīskāršo līdz 82,7 miljoniem latu. Ministrijas valsts sekretārs Mareks Gruškevics laikrakstam sacījis, ka tiek cerēts uz valdības atbalstu, tomēr, ja to neizdosies gūt, tad var tiks slēgtas 150 skolu slēgšanas un atlaisti 5863 skolotāji.

Gruškevics norādījis, lai iegūtu nākamajā gadā nepieciešamos 28 miljonus latu, ministrija plāno ietaupīt 15 miljonu latu no pedagogu slodžu samazinājuma, kas radies sarūkot skolēnu skaitam. Savukārt vēl 13,5 miljonus latu ministrija ietaupītu nākamajā gadā decembrī skolotāju algām paredzēto naudu pārceļot uz 2010. gadu.

Tomēr, ja Gruškevics un pedagogu arodbiedrības līdere Astrīda Harbacēviča domā, ka 2010. gadā ir jāparedz pedagogu algas paaugstinājums par 70 latiem, tad premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) padomnieks Krists Leiškalns ir piesardzīgāks, norādot, ka neko solīt nevar.

Jau vēstīts, ka vēl oktobra vidū izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) un pedagogu arodbiedrība sacīja, ka panākuši kompromisu par pakāpenisku algu paaugstinājumu tuvāko gadu laikā. Pedagogi pat pieļāva atsaukt savu līdzdalību plānotajos protestos, kuros valsts sektorā strādājošie grasās protestēt pret nākamajā gadā paredzēto algu iesaldēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!