Pēc ārlietu ministra Māra Riekstiņa (TP) iniciatīvas Ārlietu ministrija strādā pie grozījumiem likumā par valsts karogu, informē ministra preses sekretāre Una Pušpūra.
Riekstiņš vēlas, lai pie skolām, pašvaldību iestādēm un valsts institūcijām plīvotu gan valsts, gan Eiropas Savienības (ES) karogi.

Sākotnēji ministrs vēlējies vērsties pie saviem kolēģiem ministriem ar aicinājumu pie viņu darba vietām izkārt ES karogu. Taču vēlāk Riekstiņš lūdzis savus darbiniekus arī apsekot, vai jau pašlaik pie ministrijām neplīvo ES karogi.

Politiķis bijis pārsteigts, kad saņēmis atbildi, ka pie daudzām ministrijām neplīvo pat Latvijas valsts karogs. Izskatot normatīvos aktus, secināts, ka tajos nav normas, ka valsts karogam pastāvīgi būtu jāplīvo pie ministriju ēkām, kā arī nekas netiek minēts par ES karogu.

Pēc Pušpūras teiktā, piemēram, Igaunijā un Lietuvā noteikts, ka nacionālajam valsts karogam patstāvīgi jāplīvo pie ministriju ēkām, kā arī ES karogam jābūt izkārtam 9.maijā, Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienā un tautas nobalsošanu, kas saistītas ar ES jautājumiem, laikā.

Pašlaik ministrija strādā pie grozījumiem, lai šo situāciju labotu. Topošais likuma grozījums varētu normatīvajos aktos Latvijā noteikt līdzīgas prasības kā Igaunijā un Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!