Iekārotākais darba devējs Latvijā ir "Swedbank" banka, liecina SIA "Workingday Latvija" veiktā pētījuma rezultāti.
Tāpat desmit iekārotāko darba devēju sarakstā iekļuvusi SIA "Latvijas Mobilais telefons", "Air Baltic Corporation", a/s "Latvenergo", SIA "Lattelecom", starptautiskā lidosta "Rīga", Latvijas Banka, SEB banka, Aizkraukles banka, un "Parex" banka.

Pētījumā tika rastas atbildes uz jautājumiem: 1.Kuri no motivējošiem faktoriem ir noteicošie, kas darbiniekam palīdz izvēlēties darba devēju? 2. Kuri ir tie darba devēji, kas ir pievilcīgākie darba ņēmēju acīs - TOP 100? 3. Cik lielā mērā katrs no motivējošajiem faktoriem, darba tirgus dalībnieku redzējumā, tiek īstenots katrā no šiem uzņēmumiem?

Šī gada pētījumā tika iekļauti arī tādi dati par respondentu, kā "Alga aploksnē" un "Algas izmaksa tiek kavēta", kas atspoguļo aptuveno procentu, cik uzņēmumu Latvijā vēl nav līdz galam godīgi pret saviem darbiniekiem un pret valsti.

"Šogad, sakarā ar sarežģīto ekonomisko situāciju valstī, pētījumā kā motivējošais faktors, tika iekļauts arī atalgojums. Tas ļaus noskaidrot darba tirgus viedokli par atalgojuma līmeni dažādos uzņēmumos. Latvijā darba meklētājiem bieži ir nepilnīga informācija par to, cik augsts atalgojums tiek piedāvāts dažādos uzņēmumos. Pēc personāla vadības teorijas fiksētais atalgojums neskaitās motivējošais faktors, bet mūsdienu grūtajos apstākļos cilvēki strādā dēļ algas," secina "Workingday Latvia" direktors Tomass Barilo.

Pētījumā atklājās, ka sakarā ar sarežģīto ekonomisko situāciju valstī un privātā sektora uzņēmumu bankrotiem, darba tirgū ir cēlusies interese par darbu valsts sektorā. Pētījuma veicējiem bija interesants atklājums arī tas, ka mazkvalificētiem un zemāk atalgotiem darbiniekiem populārākais motivējošais faktors iekārotākā darba devēja izvēlē ir nevis atalgojums, bet gan uzņēmuma stabilitāte. Tas varētu norādīt uz ekonomiskās krīzes noteikto darbinieku skaita samazināšanu uzņēmumos, jo pirmkārt štatu optimizēšana notiek uz zemāk kvalificētu darbinieku rēķina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!