Visi ģimenes dzīvesvietas reģistrācijas rajonā praktizējušie ģimenes ārsti atteica reģistrēt sešus gadus vecu Artūru, kuram ir smagi kustības traucējumi un kuram ir bīstama pat katra saaukstēšanās. Rīgā dzīvojošais bērns reģistrēts pie dakteres Madonā, pirmdien ziņo laikraksts "Diena".
Plāmas kuplā ģimene pirms mēneša pārcēlās uz Rīgu, lai Artūrs varētu iegūt pirmsskolas izglītību, kuru nebija iespējams nodrošināt dzimtajā Cesvainē. Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrā (VOAVA) laikrakstam apgalvojusi, ka ģimenes ārstiem, kuri apkalpo attiecīgās adreses un kuriem nav pilns pacientu loks, zēns bija jāreģistrē.

"Es vispār neņemu bērnus", "nevaru izbraukāt," "pasakiet paldies mūsu mīļajai valdībai," "mūs neviens nevar piespiest", tādus vārdus Artūra mamma Helēna Plāma dzirdējusi, zvanot ģimenes ārstiem. Atteikuši visi 25 ārsti.

Artūram ir smaga diagnoze - spinālo muskuļu atrofija, kas zēnu piesaistījusi ratiņkrēslam. Artūram nelielas iesnas vai klepus var beigties ar braucienu uz slimnīcu, jo viņam ir vāji krūškurvja muskuļi, zēns nevar izklepoties.

Ģimenes ārsti pēdējā laikā uzmanības lokā nonākuši arī ar Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas paziņojumu, ka ģimenes ārsti nevēlas slēgt jaunus līgumus ar VOAVA. Līdzšinējie beidzas 31.decembrī. Asociācija nepiekrīt veselības ministra Ivara Eglīša (TP) piedāvājumam papildus esošajam finansējumam piešķirt piecus miljonus latu (prasīto 13 miljonu vietā). Jautājums vēl nav atrisināts, VOAVA problēmu centīšoties izrunāt ar katru ģimenes ārstu praksi atsevišķi.

Ja ģimenes ārsti atsakoties reģistrēt zēnu, viņi pārkāpjot līguma nosacījumus ar VOAVA, par ko var draudēt sods. Aģentūra norādīja, ka vismaz četriem no rajona ārstiem vajadzēja bērnu reģistrēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!