Starptautiskajā Valūtas fondā ir pārrunāta iespēja, ka Latvija no krīzes varētu iziet līdzīgi kā savulaik to darīja Argentīna – devalvējot savu nacionālo valūtu, ceturtdien uzrunā Saeimai atzina Atis Slakteris (TP).
Latvija gan šādu iespēju ir noraidījusi un vēl joprojām paliek pie uzskata, ka valūtas kursam ir jābūt nemainīgam.

Viņš arī piebilda, ka visā Eiropas Savienībā (ES) ir vērojams kritums ekonomikā. "Diemžēl mēs esam šā krituma pašā smailē," sacīja ministrs. "Latvija nekad nav piedzīvojusi tādu kritumu kā šogad," pauda Slakteris.

Viņš uzsvēra, ka nākamā gada budžeta grozījumi ir nepieciešami un neizbēgami. Tomēr par konkrētām pārmaiņām valdība informēšot vien 19. decembrī.

Pēc Saeimas sēdes, Slakteris žurnālistiem sacīja, ka iespējamība devalvēt latu ir tikai viens no viedokļiem, kas ir SVF speciālistu vidū. Ir arī pretēji uzskati. Piemēram, Skandināvijas valstis arī iestājas pret lata devalvāciju, jo tām esot savas finanšu intereses Baltijā. Tāpēc, ja latu devalvētu, problēmas būtu arī Skandināvijai.

Gan viņš, gan premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) uzsvēra, ka Latvija iestāsies par lata pašreizējā kursa saglabāšanu. "Nekāda lata devalvācija netiks pieļauta," žurnālistiem sacīja Godmanis. "Nav pašlaik dienaskārtībā tāda jautājuma," piebilda Slakteris, "viņiem pašiem ir iekšēja debate".

Vēl sēdes laikā Slakteris uzsvēra, ka SVF šobrīd risinās plašas neformālas debates par to, kādā veidā Latvijai sniegt finansiālo palīdzību. "Daudziem ekspertiem [SVF] šķiet, ka viens no scenārijiem varētu būt tāds, kāds bija Argentīnai, kas gāja valūtas devalvācijas ceļu. Šis instruments, protams, tiek apspriests kuluāros, bet tam nepiekrīt Latvijas valdība, nepiekrīt Latvijas Banka. Bet, ja to nedara, tad jāiet īsts, reāls izdevumu samazinājuma ceļš – algu samazinājuma, dažādu izdevumu un valsts pārvaldes tēriņu samazinājuma ceļš," skaidroja Slakteris.

Pēc Slaktera vārdiem, Latvijai būtu ekonomiski neizdevīgi devalvēt valūtu, jo tas neveicinātu valsts konkurētspēju pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!