Valsts budžetā šogad nav iespējams atrast sešus miljonus latu Rīgas koncertzāles projektēšanai. Pastāv šaubas, vai šāda nauda atradīsies arī 2010. un 2011.gadā, līdz ar to projekta īstenošana jāatliek uz labākiem laikiem, pirmdien intervijā LTV atzina premjers Ivars Godmanis (LPP/LC).

Godmanis intervijā LTV uzsvēra, ka nauda koncertzāles projektēšanai vēl nav pārskaitīta un tas netiks darīts, jo valsts budžetā šādu līdzekļu nav, turklāt valsts izdevumus uzrauga Starptautiskais Valūtas fonds. Godmanis atturējās vērtēt kultūras ministres Helēnas Demakovas (TP) rīcību, gada nogalē pieļaujot līguma parakstīšanu.

"Ja būtu zinājis, ka šāds līgums tiek gatavots parakstīšanai, būtu teicis - nē," sacīja Godmanis.

Godmanis pirmdien pa dienu žurnālistiem atzina, ka par noslēgto līgumu uzzinājis tikai vakar pēc atgriešanās no atvaļinājuma, tāpēc vēlas saņemt plašāku informāciju un skaidrojumus.

Atbildīgā kultūras ministre Helēna Demakova (TP) slimības dēļ pirmdien valdības sēdē nepiedalījās, tāpēc Godmanis šīs dienas laikā pieprasījis rakstiski iesniegt paskaidrojumus valsts aģentūras "Jaunie trīs brāļi" (J3B) vadītājam Zigurdam Magonem, informēja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Godmanis atzina, ka tas ir ārkārtas gadījums, jo par šādu vērienīgu līgumu un tā slēgšanu viņš nav bijis informēts. Informēts neesot bijis arī finanšu ministrs.

Skaidru nostāju šajā jautājumā premjers vēl nepauda, uzsverot, ka vēlas dzirdēt atbildīgo cilvēku paskaidrojumus. Tikai pēc tam viņš informēšot par tālāko valdības rīcību. Tomēr jau tagad esot skaidrs, ka "mūsu iespēju kontekstā tas neietilpst", norādīja Godmanis.

Jau ziņots, ka pagājušā gada pēdējā darba dienā, 30.decembrī, J3B noslēgusi līgumu ar arhitekta Anda Sīļa vadīto biroju "AB.SZK" par Rīgas akustiskās koncertzāles būvprojekta izstrādi,  apstiprināja J3B Komunikācijas nodaļas vadītāja Elīna Bīviņa.

Viņa patlaban nevarēja nosaukt precīzu līguma summu, vien norādīja, ka tā varētu būt kopumā aptuveni seši miljoni latu. Precīza līguma summa un pats līgums tiks publiskots J3B mājaslapā pēc svētkiem.

Būvprojekta izstrāde notiks divos posmos, proti, no sākuma tiks izveidots skiču projekts, bet tad - tehniskais projekts.

Vēl 19.decembrī J3B izplatīja paziņojumu masu medijiem, kurā teikts, ka, ņemot vērā vispārējo ekonomisko situāciju, J3B atliks Rīgas koncertzāles būvniecību uz 2011.gadu, jo divu objektu - Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Rīgas koncertzāles - būvniecība vienlaikus nav samērojama ar valsts pašreizējām finansiālajām iespējām. Vienlaikus gan tika ziņots par plāniem 2009.gadā uzsākt koncertzāles projektēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!