Valsts prezidentam Valdim Zatleram un koalīcijai ir būtiskas viedokļu atšķirības vairākos svarīgos jautājumus, tostarp par Satversmes grozījumiem, un lai gan Saeima "zem prezidenta diktāta nestrādās", šobrīd jautājums par Zatlera atcelšanu no amata "nav dienas kārtībā", ceturtdien žurnālistiem paziņoja premjers Ivars Godmanis. Koalīcijā "nav tādas nostājas, ka ārkārtas vēlēšanas nav iespējamas".

Premjers uzsvēra, ka nav tādas nostājas, ka nav iespējamas ārkārtas Saeimas vēlēšanas, "tā nav". Tāpat premjers pieļauj, ka kāda no koalīcijas partijām varētu apzināti vilcināt prezidenta uzdevumu izpildi, lai pieļautu šādu situāciju valstī, taču pēc Godmaņa domām patlaban svarīgākais ir īstenot ekonomikas stabilizācijas programmu, veiksmīgi organizēt vēlēšanās pēc novadu reformas un reorganizēt valdību.

Godmanis pēc tikšanās ar Zatleru pavēstīja, ka pastāv būtiskas atšķirības Valsts prezidenta un koalīcijas un opozīcijas viedokļos vairākos svarīgos jautājumos.
Prezidenta priekšlikumos Satversmes grozījumos piedāvāti tādi nosacījumi, kuriem nebūs nepieciešamā atbalsta Saeimā. Tāpat prezidents nāks ar konkrētiem priekšlikumiem vēlēšanu likumā, liekot politiķiem nolikt deputāta mandātu, ja viņi pēc ievēlēšanas parlamentā izstāsies no tās partijas, no kuras bija ievēlēti.

Tāpat pastāv viedokļu atšķirība jautājumā par to, vai Latvijā jāveido nacionālā izlīguma vairākuma valdība. Godmanis uzskata - lai gan viņu amatam izvirzīja prezidents, viņa atbildība ir Saeimas, nevis prezidenta priekšā. "Tā ir mana atbildība," sacīja Godmanis, norādot uz plānotajām reformām Ministru Kabinetā. "Deputāti paši realizēs savus mandātus," sacīja Godmanis, uzsverot, ka "zem diktāta Saeima nestrādās".

Uz portāla "Delfi" jautājumu, vai pašreizējā situācija, kad pieaug domstarpības starp prezidentu un Saeimu, iespējama prezidenta atcelšana no amata, Godmanis norādīja, ka šis jautājums nav dienas kārtībā.

Godmanis arī uzsvēra, ka prezidenta viedoklis nesakrīt pat ar opozīcijas viedokli, viņam ir savs redzējums par iespējamām likumdošanas izmaiņām, lai vairotu sabiedrības uzticību valdībai. To prezidents pārrunās ar koalīciju jau piektdien.

Pats prezidents pēc tikšanās ar Godmani komentārus žurnālistiem nesniedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!