Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) paliks savā amatā, bet valdošā koalīcija vienojusies aicināt pievienoties valdībai partiju "Jaunais laiks" (JL), pirmdien žurnālistiem pavēstīja premjerministrs. JL gan šādu iespēju noliedz, uzsverot, ka partija gatava sarunām tikai par principiāli jaunu valdību bezpartejiska premjera valdība.

Pēc tikšanās ar valdošo partiju pārstāvjiem Godmanis pauda, ka koalīcija uzskata, ka valdība ir jāpaplašina "uz līdztiesīgiem pamatiem" un nav pieļaujama situācija, kurā kāda atsevišķa partija diktēs pārējām savus nosacījumus.

"Šī valdība nav atkāpusies," sacīja Godmanis, uzsverot, ka ir jābūt lietu kārtībai un nav pieļaujama situācija, kad valstī nav rīcībspējīgas valdības. "Mēs nevaram apturēt savu darbu."

TB/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle žurnālistiem sacīja, ka tieši "tēvzemieši" rosināja sākt sarunas vispirms ar JL, jo viņiem ir Saeimā vislielākā opozīcijas frakcijas - 14 deputāti. Turklāt "Pilsoniskās savienības" un "Sabiedrības citai politikai" uzaicināšana varētu radīt problēmas, ņemot vērā prezidenta ierosinājumu vēlēšanu likumā liegt deputātiem saglabāt mandātu, ja viņi aiziet no partijas, no kuras tika ievēlēti. Gan PS, gan SCP frakcijas Saeimā tapušas tieši deputātu "staigāšanas" rezultātā.

Savukārt satiksmes ministrs un LPP/LC līdzpriekšsēdētājs Ainars Šlesers žurnālistiem pirmdien sacīja, ka jau vakarā koalīcija vēlas sagaidīt no prezidenta atbildi uz jautājumu, vai viņš uztic nākamās valdības veidošanu premjeram Ivaram Godmanim.

No šī lēmuma būs atkarīga koalīcija tālāka rīcība, sākot sarunas ar JL. Šlesers kategoriski noraidīja iespējamību par bezpartejiska premjera izvirzīšanu nākamās valdības veidošanai. "Nebūs nekāds laimes lācis, kas tagad atnāks un atrisinās visas problēmas," sacīja Šlesers, norādot, ka bezpartejiskam premjera amata kandidātam būtu no jauna jāatbild uz vairākiem jautājumiem par ekonomikas problēmas risināšanu, valdības tālāko darbu.

Tāpat Šlesers uzsvēra, ka jaunajai valdībai nebūs "pirmo 100 dienu" tā dēvētā saudzēšanas režīma, tai būs jāsāk darbs jau pirmajā dienā. Viņš arī asi kritizēja opozīcijas partijas, kuras jau iepriekš bijuša pasīvas jautājumā par jaunas valdības kopīgu izveidi. "Vienmēr var atrast iemeslu, kāpēc neiet un nestrādāt," sacīja Šlesers. Viņš norādīja, ka vienošanās neizdosies, ja opozīcijas uzskatīs, ka "viņi kā tādi eņģelīši nolaidīsies no debesīm un kā mesijas atrisinās visas problēmas valstī".

Pēc viņa domām, arī opozīcijai ir ko pārmest, tāpēc šādas sarunas būtu neauglīgas, tāpēc viņš aicināja opozīciju uz konstruktīvām sarunām.JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa portālam "Delfi" sacīja, ka pašreizējā situācijā ir jāglābj valsts, nevis Godmaņa koalīcija. Āboltiņa uzskata, ka pašreizējās koalīcijas paplašināšana būtu kā ielāpa uzlikšana, kas būtībā neko nemainītu.

Ir jāsāk runāt par jaunu valdību, jaunām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām, uzsverot, ka tām jānotiek pēc jauniem vēlēšanu likumiem, kā to rosinājis valsts prezidents. Vienlaikus jāveido principiāli jauna valdība bezpartejiska premjera vadībā, jo pašreizējā koalīcija ir izsmēlusi sabiedrības uzticību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!