Biedrība "Invalīdu tiesību aizsardzības centrs" lūdz atjaunot pacienta iemaksas atlaidi cilvēkiem ar 1. un 2.invaliditātes grupu, teikts biedrības valdes priekšsēdētāja Mārtiņa Neibulta-Miebolta vēstulē Ministru prezidentam Ivaram Godmanim (LPP/LC).

Biedrība rosina papildināt noteikumus par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, paredzot, ka cilvēkiem ar 1.invaliditātes grupu un 2.invaliditātes grupu, kuriem ir smagi kustību traucējumi un kuri veselības stāvokļa dēļ saskaņā ar ārsta slēdzienu nevar izmantot sabiedrisko transportu, lai nokļūtu veselības aprūpes iestādē, ir jāpiešķir atvieglojumi.

Biedrības pārstāvji lūdz apturēt Veselības ministrijas sagatavoto noteikumu projektu par pacienta izdevumu palielināšanu veselības aprūpei, tostarp pacienta līdzmaksājumus par kompensējamām zālēm, kas ļoti pasliktinās cilvēku ar invaliditāti, ar kustību traucējumiem, ar hroniskām un akūtām saslimšanām jau tā grūto stāvokli, jo vēl vairāk pieaugšot jau tā augstie saslimstības un mirstības rādītāji, uzskata Neibults-Miebolts.

Jau ziņots, ka arī citas ārstu un pacientu intereses aizstāvošas organizācijas ir pret grozījumiem kompensējamo zāļu sarakstā un pacienta iemaksu palielinājumu.

Jau ziņots, ka pacientu un ārstu organizācijas nosūtīja vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram un valdības pārstāvjiem, aicinot valdību vēl nepieņemt grozījumus kompensējamo zāļu sarakstā.

Vēstulē asociācijas pauda bažas, ka zaudējumi, ko radīs mehānisks kompensācijas apjoma samazinājums zālēm, izraisīs neatgriezeniskas sekas un cietīs aptuveni 500 000 cilvēku, kas Latvijā slimo ar hipertensiju, sirds išēmisko slimību, cerebrovaskulārām slimībām, tireotoksikozi, bezcukura diabētu, hepatītiem, osteoporozi, polineiropātijām, psihosomatiskām un mentālām slimībām, Parkinsona slimību un citām kaitēm.

Latvijas Ārstu biedrība skaidro, ka, piemēram, līdz šim kompensācija 90% apmērā bija paredzēta, ja pacientam konstatēta hroniska slimība, kuras ārstēšanā bez attiecīgo zāļu lietošanas ir apgrūtināta pacienta dzīvības funkciju uzturēšana vai kas izraisa smagu invaliditāti, bet kompensācija 75% apmērā bija paredzēta, ja pacientam konstatēta hroniska vai akūta slimība, kuras ārstēšanā ir nepieciešama attiecīgo zāļu lietošana, lai uzturētu vai uzlabotu pacienta veselības stāvokli.

Jaunajos noteikumos paredzēts 90% kompensāciju samazināt uz 75%, bet 75% kompensāciju - uz 50%.

Latvijas ārstu biedrības un speciālistu asociācijas norāda, ka vairākkārt piedāvājušas ministrijai sadarbību noteikumu grozījumu izstrādē, aicinot veikt līdzmaksājuma samazinājumu atsevišķās pozīcijās, kur zāļu neesamība reāli neapdraudētu cilvēku dzīvību, kā arī radītu mazāk graujošas sekas uz veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!