Lai nodrošinātu bezdarbnieku pabalstu izmaksu, šogad plānots pārdalīt sociālo budžetu un indeksēt pensijas tikai vienu, nevis divas reizes, kā arī samazināt bērnu pabalstus strādājošajiem vecākiem.

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) norādīja, ka pašreiz bezdarba līmenis sasniedzis 8,5%, kamēr janvārī - 7,6%.

Premjers, kurš ceturtdien bija spiests informēt presi par nepatīkamajām izmaiņām sociālajā jomā, neslēpa dusmas uz labklājības ministri Ivetu Purni (ZZS), kura pati nebija to izdarījusi otrdien pēc valdības sēdes. Viņš pārmeta Purnei bailes un nespēju uzņemties atbildību par savu nozari.

Šogad pensijas tiks indeksētas tikai vienu reizi - aprīlī, otrā paredzētā indeksācija pārcelta uz nākamā gada 1.janvāri, plānots uz pusi samazināt bērnu pabalstus strādājošiem vecākiem, kā arī samazināt maksimālo slimības lapas apmaksas termiņu no gada uz pusgadu.

Šādu priekšlikumu premjeram Ivaram Godmanim iesniegusi Labklājības ministrija, kura par tiem iepriekš nerunāja.

Izmaiņas nepieciešanas, lai varētu izmaksāt bezdarbnieku pabalstus. Iepriekš makroekonomikas stabilizācijas plāna bezdarba līmenis bija plānots 10%, taču tagad tas tiek prognozēts jau līdz 12%.

Lai runātu par šīm izmaiņām sociālajā budžetā, premjers jau ceturtdien pēcpusdienā tiksies ar Starptautisko valūtas fondu.


Savukārt Purne ir neizpratnē par publiskajā telpā izskanējušo informāciju par LM iniciētās tikšanās ar premjeru mērķi, portālu "Delfi" informēja ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilona Jurševska.

Sarunu ar Godmani ministre ierosināja, lai precizētu darba kārtībā esošus jautājumus par pensiju indeksāciju un bezdarbnieku pabalstiem.

Saistībā ar to, ka otrdien valdības sēdē apstiprināja ekonomikas stabilizācijas plānu, bet jautājumu par pensiju indeksāciju aprīlī atlika, ceturtdien sanāksmē pārrunāts indeksācijai nepieciešamo resursu jautājums. LM piedāvāja segt indeksācijas izdevumus no uzkrātās rezerves sociālajā budžetā, tāpat arī bezdarbnieku pabalstus nepieciešamības gadījumā finansēt no sociālā budžeta uzkrājuma.

Iepriekšējos gados sociālajā budžetā uzkrātie līdzekļi ļautu nodrošināt visu saistību izpildi, tomēr premjers iebilda uzkrājuma kā finansēšanas avota izmantošanai, aicinot iekļauties apstiprinātā budžeta ietvaros. Sarunu laikā pārrunāti iespējamie risinājumi arī šādā situācijā, informē Jurševska.

Ministrijas pārstāve norāda, ka risinājumi, kas apspriesti, nav galīgie un vienīgie, jo arī šajā situācijā ministrija domā par visu sociālās apdrošināšanas pakalpojumu saglabāšanu. Turklāt janvārī ieņēmumi sociālajā budžetā ir par 14 miljoniem pārsnieguši izdevumus.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!