Izvērtējot situāciju darba tirgū un ņemot vērā pieaugošo bezdarba līmeni Latvijā, valdība otrdien akceptēja priekšlikumu palielināt Eiropas Sociālā fonda finansējumu par aptuveni deviņiem miljoniem latu bezdarbnieku un darba meklētāju apmācībai, informē Labklājības ministrijā (LM).
Līdz ar to tuvāko gadu laikā LM sniegs iespēju papildus apmācīt 9 000 bezdarbnieku un darba meklētāju, veicinot viņu kā kvalificētu un pieprasītu profesiju pārstāvhu atgriešanos darba tirgū.

Kopumā ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) palīdzību tuvāko gadu laikā apmācīs 45 000 bezdarbnieku un darba meklētāju.

Jau vēstīts, ka minētās apmācības šobrīd ESF atbalstītā projekta ietvaros jau piedāvā Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA).

Projekta ietvaros dažādās izglītības iestādēs var apgūt apmācību programmas kvalifikācijas celšanai vai pārkvalifikācijai. Līdz ar to bezdarbnieki 1 līdz 6 mēnešu laikā var iegūt 1., 2., 3. līmeņa profesionālo kvalifikāciju vai apgūt profesionālo iemaņu programmu.

Apmācība tiek organizēta saskaņā ar darba tirgus pieprasījumu, priekšroku dodot tādām sociālās atstumtības riska grupām kā cilvēki ar invaliditāti, cilvēki pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, jaunieši, imigranti, pirmspensijas vecuma cilvēki un citi. Īpaša uzmanība tiks pievērsta rajoniem ar augstu bezdarba līmeni, piemēram, Latgalei.

Apmācību laikā tiek maksāta arī stipendija, kompensēti transporta vai dzīvošanas izdevumi, bet pēc mācību beigām cilvēks saņem profesionālo kvalifikāciju apliecinošu dokumentu vai apliecību par mācību kursa apgūšanu.

Savukārt no nākamā gada ar ESF atbalstu NVA piedāvās arī tādu pakalpojumu kā bezdarbnieku apmācība pie darba devēja profesionālo iemaņu pilnveidei un apguvei. Tā ir iespēja praktiskā darbībā atjaunot vai gūt jaunas prasmes un iemaņas profesijā apmācībā pie darba devēja.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!