Lai arī Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) trešdien paziņoja par jaunu Ministru kabineta reorganizācijas plānu, koalīcijas partijas piektdien no rīta vienojās, ka nekāda reorganizācija netiks veikta – ministriju skaits saglabāsies līdzšinējais un partiju pārraudzības sfēras netiks mainītas. Valdība ari vienojās turpināt darbu pašreizējā koalīcijas sastāvā līdz pat pašvaldību vēlēšanām.

Par to žurnālistiem pavēstīja premjers Ivars Godmanis (LPP/LC).

 "Mēs neveiksim ministriju samazināšanas procesu," žurnālistiem sacīja Godmanis, norādot, ka kopā ar koalīcijas partijām tika secināts, ka koalīcija patlaban nevar veltīt laiku Ministru Kabineta reorganizācijai, jo esot svarīgāki uzdevumi.

Godmanis norādīja, ka jau tuvākajā laikā ir jāpieņem virkne būtiski - ar finansēm saistīti lēmumi, tajā skaitā budžeta grozījumi. Tāpat ir jāgatavojas pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanām, lai tās varētu notikt netraucēti.

Koalīcija arī vienojusies, ka divu nedēļu laikā partijas izvirzīs savus partiju pārstāvjus trūkstošo ministru amatiem - zemkopības ministru un kultūras ministru. Tāpat, iespējams, valdībā varētu notikt arī citu ministru maiņa.

Tautas partiju (TP) koalīcijas sanāksmē pārstāvēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, kurš žurnālistiem norādīja, ka patlaban koalīcijas sarunas liecina, ka koalīcijas partneri ir atmetuši "destruktīvo retoriku" un ir gatavi strādāt, līdz ar to TP patlaban neuztur iepriekš izteiktos solījumos, ka sāk sarunas ar opozīcijas partijām par jaunas valdības veidošanu. Šādu lēmumu gan varot pieņemt tikai TP valde, kuras sēde notiks pirmdien. Komentējot atteikšanos no solījumiem, Zalāns sacīja: "Tā ir nevis gļēvulība, bet atbildība". Tāpat Zalāns sacīja, ka būtu jāpalielina ministru atbildība. Zalāns izvairījās atbildēt, vai TP nomainīs finanšu ministru Ati Slakteri.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem sacīja, ka valdības reorganizācijas sākotnēji, nebija viņu ideja. "Mēs nekad neesam uzstājuši, ka tas ir jādara," sacīja Brigmanis. Viņš arī norādīja, ka jau tuvākajā laikā ZZS runās ar potenciālo zemkopības ministra amata kandidātu Jāni Dūklavu, lai būtu skaidrība par tālāku viņa kandidatūras izvirzīšanu.

Brigmanis arī atzina, ka līdz šim izskanējušie valdības reorganizācijas plāni sabiedrības uzticību valdībai nepalielinās. "Šī Saeima sevi ir izsmēlusi," atzina Brigmanis.

Apvienības TB/LNNK līderis Roberts Zīle pēc sēdes žurnālistiem sacīja, ka "ir ļoti patīkami sajust , ka koalīcijas partneri sajūt svarīgākās lietas". Zīle atkārtoja jau iepriekš pausto, ka valdībai patlaban ir citi, svarīgāki uzdevumi par Ministru Kabineta reorganizāciju.

Runas par valdības reoganizāciju aizsākās decembra vidū, kad TP valdes priekšsēdētājs Mareks Segliņš paziņoja, ka ministru skaitu valdībā vajag samazināt par trešdaļu. Pēcāk jaunās valdības modeļi vairākkārt mainījās - tos piedāvāja gan TP, gan Godmanis. Tie paredzēja ne tikai skaitlisku ministru skaita samazinājumu, bet arī atbildības sfēras pārdali, kā arī jaunu politiķu ienākšanu valdībā.

Vēl trešdien Godmanis nāca klajā ar jaunu Ministru kabineta reorganizācijas plānu, kura ietvaros ministriju skaitu bija iecerēts samazināt līdz 12, kā arī mainīt partiju politiskās atbildības sfēras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!