Bijušais Ministru prezidents Valdis Birkavs uzskata, ka 80% valsts aparāta darbinieku vajadzētu palaist bezalgas atvaļinājumā, kamēr tiek veikta valsts pārvaldes reorganizācija.
Šādu viedokli Birkavs pauda telekompānijas LNT rīkotajā iepriekšējo valdību vadītāju diskusijā, kur piedalījās arī Aigars Kalvītis (TP), Māris Gailis, Andris Šķēle (TP), Einars Repše (JL), Indulis Emsis (ZZS), Guntars Krasts un Ivars Godmanis (LPP/LC),

Ieteikumu palaist bezalgas atvaļinājumā nevis atbrīvot no amata, Birkavs pamatoja ar faktu, ka, atlaižot ierēdņus, jāmaksā lielas kompensācijas.

Birkavs uzsvēra, ka Latvijai nepieciešams radīt valsts aparātu, kas spēj ātri mainīt lēmumus. "Jāreformē ne tāpēc, ka mēs iegūsim naudu budžetā, bet gan tāpēc, ka iegūsim komandu, kas spēj ātri reaģēt."

Ekspremjers uzsvēra, ka Latvijas problēma bija cenšanās kopēt Eiropas Savienības institūciju sistēmu, kas tik mazai valstij kā Latvija nav lietderīgi.

Guntars Krasts savukārt piebilda, ka nepieciešamas institūcijas, kas sadarbojas un apmainās ar informāciju, nevis to slēpj viena no otras un karo savā starpā.

Arī pārējie ekspremjeri piekrita, ka Latvijas valsts aparāts ir pārāk liels, un to nepieciešams samazināt, savukārt līdzšinējais Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) norādīja, ka "mazināšanas, protams, ir aktuālas, taču ar to nepietiks - svarīgāks ir jautājums, kā mēs tiksim ārā no šīs krīzes".

Ja budžeta izdevumi netiks samazināti, un Latvija nesaņems plānotos līdzekļus no starptautiskajām institūcijām, maksātspējas problēmas radīsies jūnijā, savukārt, ja plānotais aizdevums tiks saņemts, problēmas ar maksātspēju neradīsies pat nemainot budžetu, atklāja Godmanis.

Viņš gan uzsvēra, ka budžeta izdevumi ir jāsamazina jebkurā gadījumā, jo "valstij ir jādzīvo atbilstoši saviem ienākumiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!