Pēc svinīgā dievkalpojuma Doma baznīcā pirmdien aptuveni divi simti pārsvarā vecākā gadagājuma cilvēku ar valsts karogiem un ziediem devās gājienā uz Brīvības pieminekli. Pēc aptuveni stundu ilgas ziedu nolikšanas iedzīvotāji izklīduši. Lai arī aizturēti vairāki cilvēki, pasākums noticis bez būtiskiem starpgadījumiem, novēroja portāls "Delfi".

imageFoto galerija

 

image Tiesībsargu pārbaudes Blaumaņa ielā

Vecrīgā patrulē policija, arī daži policijas specvienības pārstāvji.

 

Policija "Daugavas vanagu" un "Visu Latvijai!" organizētā gājiena dalībniekiem ļāvusi ieiet ar barjerām nožogotājā laukumā pie Brīvības pieminekļa, lai noliktu ziedus. Gājiena dalībnieki pie pieminekļa dziedājuši "Daugav' abas malas" un citas patriotiskās dziesmas. Pie paša pieminekļa jaunieši ar valsts karogiem ir izveidojuši "koridoru" , caur kuru cilvēki arī iet nolikt ziedus.

 

Savukārt aiz barjerām kā jau katru gadu tradicionāli pulcējušies krieviski runājošie jaunieši, kuri izkliedz dažādus pret gājienu vērstus saukļus. Jauniešiem arī bija rokās pārsvītrots Ādolfa Hitlera attēls, bet galvās bija melnbaltas svītrainas cepures. Tiesa, pēc neilga laika šie aktīvisti izklīda. Tāpat pieminekļa tuvumā uzturējās Latvijas pārstāve Eiropas Parlamentā (EP) Tatjana Ždanoka, kura pauda savu sašutumu par to, ka aktīvisti, kuri vēlējušies ierasties Rīgā no Lietuvas, lai protestētu pret 16. marta atzīmēšanu, neesot ielaisti valstī.


Tiesībsargi pie pieminekļa aizturējuši divus antifašistu kustības aktīvistus Josifu Korenu un Eduardu Gončarovu, kā arī Rīgas domnieku Viktoru Dergunovu. Viņi aizturēti personības noskaidrošanai.

Dergunovs pirms aizturēšanās paguvis žurnālistiem pastāstīt, ka viņš esot saņēmis sitienu ar karoga kātu pa galvu, tāpēc viņam esot nepieciešama mediķu palīdzība.

Kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvija" (PCTVL) pārstāve Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka notikuma vietā protestējusi pret aizturēšanu, un aicinājusi tādā gadījumā aizturēt arī viņu, taču policija atteikusies. Tad pēc sašutuma paušanas intervijās Krievijas masu medijiem Ždanoka pati devusies uz policijas iecirkni, kur ievietoti aizturētie.

Vēl pie pieminekļa ieradušies arī krieviski runājošo jauniešu aktīvistu organizācijas "Nočnoj dozor" pārstāvji, kuri aktīvi snieguši intervijas Krievijas masu medijiem, sūdzoties, ka viņus Latvijā uzmanot policija un neļaujot paust savu viedokli.

Pēc aptuveni stundu ilgas ziedu nolikšanas ceremonijas klātesošie sākuši izklīst. Pie pieminekļa palikušas tikai retākas policistu rindas, daži specvienības pārstāvji un policijas mikroautobusi.

Policija aizturēja astoņus cilvēkus pie Blaumaņa ielās par atrašanos sabiedriskā vietā neatļautos formas tērpos. Savukārt pie paša Brīvības pieminekļa policija aizturēja piecus cilvēkus par agresīvu uzvedību un mēģinājumiem izraisīt kautiņus.

Jau vēstīts, ka simtiem policistu pirmdien apsargā Brīvības pieminekli, pastiprināta policijas kontrole ir visā Vecrīgā.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!