Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz pastiprināt labticīgo kredītu ņēmēju tiesību aizsardzību, liedzot bankām iespēju pieprasīt hipotekāro kredītu ņēmējiem papildu ķīlas, papildu nodrošinājumus, īpašuma pārvērtēšanu vai ātrāku kredīta atmaksu.
Deputāti ceturtdien bez debatēm atbalstīja priekšlikumus likuma grozījumiem, kas paredz pasargāt iedzīvotājus no banku negodprātīgas rīcības, mainoties nekustamā īpašuma tirgum, uzliekot kredītu ņēmējiem dažādus papildu apgrūtinājumus.

Saskaņā ar likuma grozījumiem kredīta devējam nav tiesību pieprasīt patērētājam, kas nav pieļāvis būtisku līguma pārkāpumu, izsniegtā kredīta papildu nodrošinājumu, pamatojoties uz to, ka kredīta nodrošinājumā esošā nekustamā īpašuma vērtība ir samazinājusies nekustamā īpašuma tirgus izmaiņu dēļ. Tāpat bankām šādā situācijā vairs nebūs tiesības veikt jebkādas izmaksas par hipotekārā kredīta nodrošinājuma pārvērtēšanu līguma darbības laikā, pieprasīt izsniegtā kredīta pirmstermiņa atmaksu.

Tāpat bankām būs pienākums, ja patērētājs, kas nav pieļāvis būtisku līguma pārkāpumu, to lūdz, izskatīt patērētāja priekšlikumu par kredīta atmaksas termiņa pagarināšanu vai kredīta valūtas maiņu. Atteikuma gadījumā kredīta devējs sniedz patērētājam motivētu atbildi 30 dienu laikā.

Par būtisku līguma pārkāpumu šā panta izpratnē uzskatāma kredīta atmaksas vai procentu samaksas maksājumu kavēšana ilgāk kā par 60 dienām vai biežāk kā trīs reizes gada laikā, katru reizi ilgāk par 30 dienām.

Grozījumi likumā vēl jāpieņem trešajā lasījumā.

Jau vēstīts, ka jaunās valdības deklarācijā ir apņemšanās grozīt likumus, lai no banku negodprātīgas rīcības pasargātu kredīta ņēmējus, galvenokārt, iedzīvotājus, kas nekustamo īpašumu iegādājušies, lai izmantotu to kā savu mājokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!