Jaunā kultūras ministra Inta Dāldera (TP) prioritāte amatā būs "jauno mākslinieku spices noturēšana Latvijā", kā arī "izcilāko kolektīvu" saglabāšana, taču taupīt varētu uz kultūrizglītības sistēmas reformas rēķina. Pēc Dāldera domām, ne vidējās, ne augstākās kultūrizglītības programmas "nedod kvalitatīvo efektu, kas atbilstu ieguldītajai naudai".

Dālderis intervijā laikrakstam "Diena" noraida iepriekš apspriesto iespējamību apvienot Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu, Rīgas Doma kora skolu un Rīgas Horeogrāfijas skolu, taču norāda, ka "jāredz visa sistēma valstī: cik skolu vajadzīga, kas tām jāsagatavo? Galvenais iemesls - kultūrizglītības sistēma nedod kvalitatīvo efektu, kas atbilstu ieguldītajai naudai. Ne rezultāts, ne vidējās un augstākās izglītības programmas neatbilst mūsdienu prasībām."

Kultūras ministrijas pārstāve portālam "Delfi" gan uzsvēra, ka Dāldera plāni nekādā veidā nav vērsti pret unikālā Latvijas turpat 150 mākslas un mūzikas skolu skaita mazināšanu, gluži pretēji - ministrs ir vairākkārt uzsvēris, ka mazās mākslas un mūzikas skolas ir Latvijas bagātība un unikāla vērtība pat Eiropas mērogā, kas jāsaglabā arī krīzes laikos.

Dālderis, pēc ministrijas pārstāves teiktā, ir vērsis uzmanību galvenokārt uz profesionālo mūzikas vidusskolu izglītības kvalitātes rādītājiem. Taču ir jāuzsver, ka mācību gada vidū nekādi lēmumi netiks pieņemti, un jebkuras pārmaiņas tiks īstenotas saprātīgi, pamatoti un diskutējot ar visām iesaistītajām pusēm.

Viņš arī laikrakstam atklāj, ka prioritāte būšot "jauno mākslinieku spices noturēšana Latvijā. Darba apstākļi, algas, novērtējums, arī balvas."

Ministrs atzīst, ka no taupības cietis visi, taču "spice"- mazāk. "Es tomēr gribētu, ka izcilos aiztiekam mazāk." "Izvērtēšanu nedrīkst voluntāri sasteigt, un mana pieredze, strādājot orķestrī u.c., rāda, ka virzība uz izcilību ir pareiza," sacīja Dālderis.

Jau vēstīts, ka pagājušā ceturtdienā Saeima apstiprināja jauno valdību. Tikai dienu pirms tam Tautas partija nosauca savu kultūras ministra amata kandidātu - Dālderi. Viņš līdz ar apņemšanos uzņemties jaunos pienākumus paziņoja arī par iestāšanos TP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!