Sestdienas naktī Marijas ielas graustam visticamāk nobrukusi ceturtā stāva loga karnīze, novēroja aģentūra LETA.
Visticamāk nogruvusi visa karnīze. Sākotnēji, starp nogruvušajiem ķieģeļiem uz Marijas ielas trotuāra mētājās arī kāds prāvs skārda gabals.

Svētdienas rītā notikuma vieta tika satīrīta, taču atstātas policijas nostieptās norobežojošās lentas, kas neļauj gājējiem tuvoties ēkai bīstamajā vietā.

Pagājušajā naktī uzreiz pēc informācijas saņemšanas par atsevišķu fasādes gabalu nogrūšanu, notikuma vietā ieradās Īpašuma departamenta direktora vietnieks Oļegs Burovs un Latgales priekšpilsētas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs, kā arī ieradās būvfirmas, kas veic ēkas sakārtošanu, pārstāvis.

Burovs skaidroja, ka naktī nav iespējams pilnībā izvērtēt notikušo, jo ēkas apsekošana var būt bīstama. Viņš piebilda, ka šis negadījums apliecina, cik grausts var būt bīstams, un tikai pateicoties laimīgai nejaušībai nav cietuši cilvēki.

Grausts Marijas ielā 6 ilgstoši apdraudējis sabiedrisko drošību un degradējis pilsētas ainavu, tāpēc Rīgas dome 2008.gada 28.oktobrī pieņēma lēmumu par ēkas piespiedu sakārtošanu, nosakot, ka īpašniekiem jāveic grausta konservēšanas darbi, pretējā gadījumā to par pašvaldības līdzekļiem darīs Rīgas dome, vēlāk visus izdevumus piedzenot no ēkas īpašniekiem.

Šī gada janvārī grausta īpašnieki ar pilnvaroto personu starpniecību apliecināja, ka ir gatavi paši sākt viņu īpašumā esošā grausta sakārtošanu, apmaksājot visus remontdarbus no saviem līdzekļiem.

Ēkas konservācijas darbu plāns, ko parakstījuši ēkas īpašnieku Ludmilas Baumanes un Tomasa Toola pilnvarotie pārstāvji un saskaņojušas Īpašuma departamenta un Būvvaldes atbildīgās amatpersonas, paredz, ka visi ēkas konservācijas darbi tiek veikti posmos atbilstoši apstiprinātajiem darbu izpildes termiņiem.

Saskaņā ar grafiku īpašniekiem februārī bija jāsāk ēkas pagaidu jumta seguma uzstādīšana, bet mēnesi vēlāk tornīša nostiprināšana un konservācija. Vienlaikus ar jumta nomaiņu veicama arī dekoratīvā sieta uzstādīšana, kas ne tikai apslēps ēkas nepievilcīgo fasādi, bet arī paradīs ēku drošu garāmgājējiem. Ēkas konservācijas darbi jāpabeidz līdz 28.aprīlim.

Ņemot vērā, ka gan grausta iekšpagalms, gan pati ēka, kā liecina teritorijā izmētāto atkritumu saturs, ilgstoši tikusi izmantota kā narkomānu un citu sociāli nelabvēlīgu grupu pārstāvju pulcēšanās vieta, jau janvārī pēc Īpašuma departamenta uzdevuma apkārt visam ēkas iekšpagalmam tika uzstādīts četrus metrus augsts žogs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!