Bijušais Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) "gaismu tuneļa galā" jeb Latvijas ekonomikas atgriešanos uz izaugsmes ceļa prognozē 2010.gada otrajā pusē, tomēr uzsver, ka lielas problēmas var sagādāt šogad un nākamgad gaidāmās vēlēšanas.
Ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!" Godmanis aicināja pašreizējo premjeru Valdi Dombrovski (JL) un finanšu ministru Einaru Repši (JL) nepārcelt šā gada budžeta grozījumu pieņemšanu, kas nepieciešama naudas saņemšanai no starptautiskajiem aizdevējiem, pēc Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām.

Kā skaidroja Godmanis, tas būtu ļoti liels risks, jo 1.aprīlī budžeta deficīts bija gandrīz 200 miljoni latu, kas ir par 50 miljoniem latu vairāk nekā prognozes. Tas nozīmē, ka jūnijā šis rādītājs var pārsniegt 300 miljonus latu un, ja grozījumus veiks tikai 17.jūnijā, kamēr tiks nokārtotas formalitātes un viss saskaņots ar starptautiskajiem aizdevējiem, kavēsies ārvalstu finansējuma piesaistīšana un var rasties problēmas jūlija sākumā.

"Tas ir liels risks," iecerēto budžeta grozījumu pieņemšanu īsi pirms Jāņiem raksturoja ekspremjers.

Viņš skaidroja, ka no minētajiem 300 miljoniem latu 240 miljoni latu ir iekšējais parāds, kas jāatdod Latvijas bankām. Ja valdībai izdodas vienoties ar bankām par kredīta pagarināšanu, "tad varētu nomierināties".

Pēc Godmaņa teiktā, nākamā problēma ir 2010.gada Saeimas vēlēšanas. Iespējams, ir vēlme lielākos samazinājumus veikt šogad un nākamgad nepieņemt tik sāpīgus lēmumus. Tomēr ekspremjers aicinātu "sadalīt sāpes", kā arī izvēlēties nevis cilvēku atlaišanu, palikušajiem saglabājot algas, bet iespēju robežās saglabāt darbiniekus. Tāpat viņš aicina pašreizējo koalīciju politisku iemeslu dēļ neatteikties no sāpīgām reformām, bet atbildību sadalīt solidāri.

Godmanis norādīja uz vairākiem ekonomiskiem faktoriem, kas ir pozitīvi. Piemēram, pēdējā laikā piebremzējies straujais bezdarba pieaugums, kā arī gada sākumā savas pozīcijas izdevies noturēt tranzīta nozarei.

"Šī krīze nebūs ilgstoša," sacīja ekspremjers, norādot uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu prognozēm, ka ekonomiskā atveseļošanās varētu sākties 2010.gada pirmajā ceturksnī. Latvijā šis process būs ar 2-3 mēnešu kavēšanos un pozitīvi uzlabojumi gaidāmi 2010.gada otrajā pusē, paredz Godmanis, piebilstot, ka tādējādi 2010.gads var neizrādīties tiks slikts, kā patlaban izskatās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!