Valdība otrdien nolēma samazināt karavīru atvaļināšanas pabalsta maksimālo apmēru līdz vienai mēnešalgai, kā arī samazināt uzturdevas kompensācijas apmēru no septiņiem latiem dienā līdz četriem latiem.
Pašlaik ir noteikts, ka karavīrs saņem kompensāciju par dienas pamata uzturdevu 7 latu apmērā. Projekts paredz karavīriem laika posmā no 1.maija līdz 2009.gada beigām izmaksāt dienas pamata uzturdevas kompensāciju 4 latu apmērā.

NBS uzturdeva ir gatavais ēdiens lietošanai siltā vai aukstā veidā. Tā ietver pārtikas produktus, no kuriem, veicot pirmapstrādi, tiek sagatavots ēdiens, kas nodrošina karavīru ar nepieciešamo enerģiju. Uzturdevas kompensācija tika noteikta, pamatojoties uz to, ka ne visās Nacionālo bruņoto spēku apakšvienībās ir pieejami karavīru ēdnīcu pakalpojumi.

Uzturdevas samazināšana ļaus nākotnē ietaupīt 2,605 miljonus latu.

Savukārt Militārā dienesta likums karavīriem paredz vairāku veidu sociālās garantijas gan dienesta gaitas ietvaros, gan atvaļinoties no bruņotajiem spēkiem. Viena no šādām garantijām ir atvaļināšanas pabalsts, kura piešķiršanas nosacījumus un apmēru paredz likums. Šobrīd tā normas paredz diferencētu atvaļināšanas pabalstu izmaksu karavīriem, ņemot vērā karavīra atvaļināšanas pamatu no aktīvā dienesta, kā arī izdienas stāžu.

Ievērojot minētos kritērijus atvaļināšanas pabalsts karavīram šobrīd var tikt noteikts gan mēneša dienesta atalgojuma apmērā, gan pēdējo triju mēnešu karavīra algas apmērā.

Valdība atbalstīja grozījumus likumā, paredzot atvaļināšanas pabalsta izmaksu karavīriem viena dienesta atalgojuma apmērā, neatkarīgi no tā, uz kāda pamata karavīrs tiek atvaļināts no dienesta, kā arī neatkarīgi no karavīra izdienas stāža.

Vienlaikus likumā tiek saglabāta norma, kas paredz atvaļināšanas pabalstu karavīram izmaksāt pēdējo divu nedēļu karavīra algas apmērā, gadījumā, ja profesionālā dienesta līgums tiek izbeigts pirms termiņa vienības (apakšvienības) likvidēšanas dēļ un karavīrs atteicies no piedāvātā amata.

Tāpat likumprojekts paredz, ka karavīriem, kuri pirms atvaļināšanās no aktīvā dienesta piedalījušies starptautiskajā operācijā vai ātrās reaģēšanas spēkos ārpus Latvijas, atvaļināšanas pabalsts tiek izmaksāts, ņemot vērā pēdējo mēneša dienesta atalgojumu, kāds karavīram bija noteikts pamatdienesta vietā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!